Stiri de ultima ora

Reexaminarea Legii pentru modificarea și completarea SRR și SRTV - adoptată de deputați

Reexaminarea Legii pentru modificarea și completarea SRR și SRTV - adoptată de deputați
Politic
Deputații au adoptat reexaminarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr. 534 din 12 iulie 2017. Au votat în favoarea legii 181 de deputați, 15 împotrivă și 83 de deputați s-au abținut.

Astfel, membrii consiliilor de administrație ale celor două societăți pot fi membri de partid sau ale unor organizații sindicale, cu toate că în proiectul de lege se stipula interzicerea acestor calități.

Curtea Constituțională a admis, la 12 iulie 2017, obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 27 de senatori aparținând grupurilor parlamentare ale PNL și PMP și a constatat ca fiind neconstituționale mai multe prevederi, între care aceea conform căreia pe durata exercitării mandatului membrii CA sunt obligați să renunțe la calitatea de membru de partid sau, după caz, de membru în structurile de conducere ale organizațiilor sindicale. Conform proiectului inițial, cu excepția celor doi reprezentanți ai personalului angajat al celor două societăți, nu pot avea calitatea de angajat ai SRR, respectiv SRTV, ei sau rudele lor până la gradul al II-lea inclusiv.

Președinții CA al SRR, respectiv SRTV, sunt remunerați cu o indemnizație brută lunară la nivelul funcției de ministru. Ceilalți membri ai CA al SRR, respectiv SRTV, primesc lunar o indemnizație reprezentând 25 % din salariul brut lunar al președintelui CA al societății respective.

Potrivit actului normativ, toți candidații pentru posturile de membru titular sau de supleant în Consiliul de administrație al SRR și respectiv SRTV, indiferent de cine sunt propuși, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii: prestigiu profesional și civic, experiență profesională de minim 5 ani în unul din următoarele domenii: mass.media, cultural, economico financiar sau juridic, experiență și capacitate decizională; cunoașterea legislației privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV, precum și din domeniul audiovizualului; cunoașterea cel puțin a unei limbi străine de circulație internațională.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus