Stiri de ultima ora

Programul de screening pentru cancerul de sân continuă în 2019

Programul de screening pentru cancerul de sân continuă în 2019
Politic
Cel puţin 30.000 de femei, cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani, vor beneficia după jumătatea anului 2019 de programul de screening pentru cancerul de sân.

16.12.2018 - 14:19

“A demarat proiectul de implementare a screeningului pentru cancer de sân, cred că sunt cam două luni. Avem o finanţare asigurată. Acest proiect are două etape. O primă etapă este de implementare a proiectului şi beneficiarul acestui proiect este Institutul Oncologic «Prof. dr. Ion Chiricuţă» din Cluj­Napoca. Valoarea totală a acestei prime etape este de 22.760.659 de lei, undeva la 4 milioane de euro. Etapa a doua, primul trimestru 2019, pentru lansarea de apel, iar trimestrul doi 2019 pentru demarare. Demararea etapei a doua presupune şi începerea screeningului“, a declarat secretarul de stat Tiberius Brădăţan despre rezultatele campaniei de investigaţii gratuite a FABC „Nu am făcut destul“ 2018.

El a explicat că prima etapă presupune elaborarea metodologiei de screening pentru cancerul mamar, întocmirea unui registru de pacienţi, formarea personalului care este implicat în screening şi o campanie de informare publică. Etapa a doua a proiectului beneficiază de o finanţare de 16 milioane de euro, împărţită în două proiecte, iar fiecare proiect acoperă un grup de regiuni de dezvoltare. „Numărul de persoane care vor beneficia de procesul de screening este de minim 30.000 de femei. Implementarea etapei a doua depinde de momentul în care vom avea format personalul care va face parte din proiect, partea care revine beneficiarului, Institutul Oncologic «prof. dr. Ion Chiricuţă» din Cluj Napoca“, a spus oficialul din Ministerul Sănătăţii.

Tipurile de servicii medicale care ar putea fi furnizate gratuit prin programul de screening naţional de cancer mamar sunt: o consultaţie primară, efectuarea de mamografie şi ecografie de sân, examen histopatologic procedură completă în momentul în care se detectează o formaţiune care ridică suspiciuni şi excizia locală a leziunilor sânului. 

În cadrul campaniei, 1.218 oameni din 12 sate din Ardeal au beneficiat de consult și investigații medicale gratuite (tensiune, puls, glicemie, indice de masă corporală, ecografie mamară, spirometrie, dermatoscopie, măsurarea vârstei arterelor, EKG) în perioada 13 octombrie - 25 noiembrie. 990 de femei au făcut la ele în sat ecografii, iar 124 dintre ele au primit trimitere pentru mamografie gratuită.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus