Stiri de ultima ora

Premierii Victor Ponta și Chiril Gaburici au semnat la Chișinău un memorandum în domeniul energiei și gazelor

Premierii Victor Ponta și Chiril Gaburici au semnat la Chișinău un memorandum în domeniul energiei și gazelor
Politic
Premierii Victor Ponta și Chiril Gaburici au semnat joi la Chișinău un memorandum de înțelegere între guvernele României și Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și de energie electrică din cele două state, informează Moldpres.

Foto: (c) Vengher Mihai / MOLDPRES FLUX

Pentru anul 2015 sunt importante proiectele concrete și realizabile pe termen scurt și mediu cu privire la interconectarea energetică. Și anume, să aveți mereu două surse de gaze și de energie electrică, pentru ca să aveți posibilitatea să o accesați pe cea care este mai bună și mai sigură. România are resursele necesare și este capabilă să asigure acest lucru. Companiile noastre de energie au avut, în anul 2014, profituri importante și putem să investim în Republica Moldova , a declarat cu această ocazie premierul Victor Ponta.

La rândul său, Chiril Gaburici a subliniat că, odată cu semnarea acestui memorandum de înțelegere, se creează premise pentru integrarea Republicii Moldova pe piața energetică a Uniunii Europene. Realizarea interconexiunilor pe piața de gaze naturale și energie electrică nu înseamnă renunțarea la alți furnizori tradiționali de gaze naturale și energie electrică, dar asigură diversificarea acestor surse și securitatea energetică a Republicii Moldova. Considerăm acest proiect unul de importanță strategică pentru țară , a afirmat premierul moldovean.

Memorandumul de Înțelegere, semnat joi la Chișinău, prevede prelungirea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, pe teritoriul Republicii Moldova, și până la Onești, în România. În domeniul energiei, documentul prevede realizarea primei interconexiuni de sud Isaccea (România) — Vulcănești — Chișinău. Ulterior, urmează să se facă un studiu de fezabilitate pentru a începe a doua interconexiune. Proiectele investiționale selectate vor asigura diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică, precum și creșterea numărului de furnizori alternativi. În acest sens, va fi stabilit un mecanism de cooperare între autoritățile din cele două state în vederea coordonării realizării proiectelor de interconexiune și a efectuării demersurilor pentru cofinanțare din partea Uniunii Europene, precizează Moldpres.

Proiectele de interconectare energetică între Republica Moldova și România (UE) vor fi implementate în perioada 2015-2018. Suma necesară pentru realizarea acestora este de circa 750 de milioane de euro, dintre care 421 de milioane de euro pe teritoriul Republicii Moldova.

Semnarea Memorandumului se înscrie în cadrul măsurilor de asigurare a securității energetice a Republicii Moldova, integrarea în piața unică europeană de energie și realizarea proiectelor necesare livrării de energie pe termen lung din România în Republica Moldova. De asemenea, Memorandumul de Înțelegere va permite consolidarea relațiilor de parteneriat în domeniul energetic dintre Republica Moldova și România și va contribui la implementarea proiectelor strategice de interconectare cu UE, atât în domeniul energiei electrice, cât și al gazelor naturale, menționează Moldpres.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus