Stiri de ultima ora

PNL câştigă detaşat alegerile în comuna cu cele mai multe fonduri europene, după ce PSD l-a exclus pe primar

PNL câştigă detaşat alegerile în comuna cu cele mai multe fonduri europene, după ce PSD l-a exclus pe primar
Politic
Opţiunile alegătorilor din comuna Ciugud, judeţul Alba, cunoscută în toată ţara pentru investiţiile făcute cu fonduri europene, s-au schimbat radical, după ce PSD Alba l-a exclus din partid pe primarul Gheorghe Damian. La alegerile din 2016, PSD a avut de trei ori mai multe voturi.

PNL câştigă detaşat alegerile în comuna cu cele mai multe fonduri europene, după ce PSD l-a exclus pe primar

PNL a câştigat, duminică, alegerile europarlamentare în comuna Ciugud, din judeţul Alba, cunoscută la nivel naţional pentru atragerea de fonduri europene, unde primarul social-democrat a fost demis în urmă cu doi ani din partid. Potrivit rezultatelor provizorii publicate de Biroul Electoral Central, PNL a obţinut 34,17% din voturi, iar PSD doar 17,39%, un rezultat foarte slab comparativ cu cel de la alegerile parlamentare din 2016, când a fost votat de un număr de trei ori mai mare de alegători: 65,27%. Surpriza a venit şi aici din partea Alianţei 2020 USR-PLUS, care a atras votul a 23.54% dintre alegători.

Primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, a fost exclus din partid în 14 ianuarie 2017, în urma unei şedinţe a Comitetului Executiv Judeţean al PSD Alba. Oficial, preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, a evitat să facă publice motivele excluderii, afirmând că sunt „probleme interne”, iar „rufele nu trebuie spălate în public”. Neoficial, însă, lui Damian i s-a imputat diferenţa de scor obţinută de PSD, la alegerile locale, între Primăria Ciugud şi Consiliul Judeţean Alba. Un alt motiv de nemulţumire vehiculat în spaţiul public a fost că, la alegerile parlamentare, Gheorghe Damian ar fi făcut campanie doar pentru Daniel Breaz, rector al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care a ocupat locul 1 la Senat. Comuna Ciugud a atras peste 16 milioane de euro din fonduri europene, fiind una dintre primele din ţară cu drumuri agricole asfaltate, piste pentru biciclişti, internet wireless în parcuri şi iluminat public de la energie eoliană. Primăria a amenajat, într-un sat vecin cu Alba Iulia, o zonă industrială unde s-au realizat investiţii private de circa 10 milioane de euro şi 1.000 de locuri de muncă. Aceasta este singura comună din judeţul Alba unde populaţia între cele două recensăminte – din 2002 şi 2011 – a crescut, respectiv de la 2.700 la 3.200 de locutori, datorită, spun oamenii, „condiţiilor de viaţă create”.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus