Stiri de ultima ora

Plenul Camerei dezbate modificarea Regulamentului care ar simplifica revocarea lui Valeriu Zgonea

Plenul Camerei dezbate modificarea Regulamentului care ar simplifica revocarea lui Valeriu Zgonea
Politic
ACTUALIZARE 11.50 Valeriu Zgonea s-a retras miercuri de la conducerea plenului Camerei Deputaţilor, susţinând că nu poate să ia parte la o şedinţă care are pe ordinea de zi un punct care încalcă Regulamentul instituţiei.  Preşedintele Camerei Deputaţilor a plecat de la prezidiu şi a părăsit sala de şedinţă. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a preluat conducerea şedinţei. "Domnul Iordache, cu tot respectul pe care îl am faţă de colegii mei care sunt parlamentari, eu nu pot să conduc o şedinţă care are pe ordinea de zi un punct care încalcă Regulamentul Camerei Deputaţilor. În conformitate cu prevederile Regulamentului, gardianul respectării Regulamentului şi a Constituţiei este preşedintele Camerei. De aceea o să vă rog pe dvs (Florin Iordache - n.r.), pentru că am văzut că sunteţi atât de vehement şi de apărător al Regulamentului, să conduceţi această şedinţă în care propuneţi plenului să încalce atât de grav Regulamentul Camerei", a spus Zgonea.

Potrivit proiectului, preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat "în caz de pierdere a calităţii de membru al grupului parlamentar căruia îi aparţine funcţia şi care l-a propus pentru aceasta, la data precizată de deputat sau de liderul grupului respectiv, după caz, şi în caz de pierdere a sprijinului politic la data informării plenului Camerei despre încetarea de drept a calităţii de membru al Biroului permanent .

Documentul mai prevede, de asemenea, că revocarea din funcţie a oricărui membru al Biroului permanent poate fi solicitată de grupul parlamentar care l-a propus şi se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

Liderul grupului PSD de la Cameră, Florin Pâslaru, este cel care a propus introducerea acestui punct pe ordinea de zi.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a susţinut în plen că acest proiect de hotărâre nu este legal, deoarece nu are iniţiator. Totodată, el a arătat că nu a fost depus un proiect de modificare a Regulamentului la care deputaţii să poată depune amendamente şi pe care, ulterior, Comisia pentru Regulament să îl analizeze şi să îi facă raport.

El a spus că va utiliza toate căile legale, inclusiv un atac la Curtea Constituţională, în ceea ce priveşte proiectul de modificare a Regulamentului instituţiei, prin care acesta să poată fi revocat mai uşor din funcţie.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus