Stiri de ultima ora

Perdanţii lui 2019. Schimbările anului trecut în peisajul politic din România

Perdanţii lui 2019. Schimbările anului trecut în peisajul politic din România
Politic
Intrăm în 2020 cu un peisaj politic sensibil schimbat faţă de cel de la începutul anului trecut. Oameni politici care în urmă cu exact un an păreau că au pâinea şi cuţitul au ieşit din scenă fără drept de apel. Alţii s-au salvat ori încearcă să se salveze in extremis.

Cea mai răsunătoare ieșire din scena politică a fost a lui Liviu Dragnea. În cele cinci luni de libertate din 2019, fostul lider al PSD a croit bugetul într-o manieră personală, tăind bani de la servicii ca să îi dea pe... programe pentru vitamina D. S-a războit cu Europa, cu statul paralel, cu jurnaliștii și, în general, cu oricine nu era de acord cu el. Primul război, cel cu electoratul, l-a pierdut la europarlamentare, când PSD a suferit o înfrângere usturătoare. A doua zi îl pierdea și pe cel cu justiția.

Câteva ore mai târziu, după o întreagă diversiune pentru jurnaliști, Liviu Dragnea intra pe poarta penitenciarului Rahova în calitate de șef de partid și al Camerei Deputaților. Primirea era una specială.

În fruntea PSD se instala premierul Viorica Dăncila, anunțată deja pentru cursa prezidențială. A pierdut și ea, rând pe rând, totul.

Liderul USR, Dan Barna, a parcurs și el în 2019 drumul de la extaz la agonie. După succesul fulminant al USR-Plus la europarlamentare, mulți îl și vedeau în turul doi al prezidențialelor. A eșuat la o distanță de 7 procente de Viorica Dăncilă.

Perdant, dar salvat in extremis este și Călin Popescu-Tăriceanu. Începutul lui 2019 îl găsea la putere, alcătuind bugetul împreună cu Liviu Dragnea, Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici. După ce a ratat intrarea în Parlamentul European, a rupt legăturile cu PSD, a demisionat de la șefia Senatului și este, oarecum, tot la putere. A devenit partener de guvernare al unui PNL pe care l-a condus cândva, iar el și ALDE supraviețuiesc după ce au evitat la limită scufundarea.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus