Stiri de ultima ora

Opoziţia susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului European. USR cere Guvernului „să dea dovadă de patriotism”

Opoziţia susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului European. USR cere Guvernului „să dea dovadă de patriotism”
Politic
PNL şi USR o va spijini pe Laura Codruţa Kovesi în competiţia pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european. Partidele de Opoziţie îl somează pe Tudorel Toader să renunţe la „denigrarea” fostei şefe DNA.

88 afişări

Opoziţia anunţă că susţine candidatura lui Kovesi pentru şefia Parchetului European

În timp ce preşedintele PNL, Ludovic Orban, îl somează pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să renunţe la planul de blocare al procedurii de numire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european, USR anunţă că va transmite europarlamentarilor şi grupurilor din Parlamentul European o scrisoare de susţinere a candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru postul de procuror european.

De asemenea, USR cere Guvernului „să dea dovadă de patriotism” şi să susţină „o româncă pentru o poziţie atât de importantă la nivel european”. „În urma propunerilor înaintate de juriul care a realizat selecţia candidaţilor pentru poziţia de procuror-şef european şi a etapelor de procedură care urmează a fi parcurse în perioada următoare, anunţ că PNL va susţine ca reprezentantul României, clasat pe primul loc în ordinea de preferinţă, în persoana Laurei Codruţa Kovesi, să fie validat în această poziţie deosebit de importantă şi prestigioasă în cadrul Uniunii Europene. În acest sens, reprezentanţii PNL vor milita activ la nivelul Parlamentului European şi a grupului Partidului Popularilor Europeni – cel mai puternic partid la nivel european – pentru a obţine un vot favorabil candidaturii fostului procuror general şi procuror-şef al DNA, care va avea loc cel mai probabil în luna martie. Parchetul European va avea în atribuţii investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora”, a afirmat Ludovic Orban într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Orban îi cere ministrului Justiţiei să renunţe la denigrarea Laurei Codruţa Kovesi.

„Solicit ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să renunţe la eforturile de blocare a acestei proceduri şi de denigrare a fostului şef al DNA şi să înţeleagă faptul că această campanie pe care a declanşat-o este dăunătoare României. Este clar că patriotismul pe care îl clamează Tudorel Toader şi coaliţia PSD-ALDE nu este altceva decât o retorică de carton, goală de conţinut. Postura în care s-a aşezat ministrul Justiţiei este una caraghioasă, câtă vreme juriul care a realizat selecţia este format din 12 specialişti din statele Uniunii Europene care ştiu foarte bine cum a fost regizat procesul de schimbare din funcţie a fostei şefe DNA de către Liviu Dragnea şi camarila sa. Dacă Tudorel Toader va persista în a fi ostil numirii candidatului României în poziţia de procuror-şef european şi, cu toate acestea, va obţine această funcţie, ministrul Justiţiei va fi obligat să-şi prezinte urgent demisia întrucât va fi dovedit că s-a compromis iremediabil în văzul întregii Uniuni Europene”, mai spune Orban.

Şi USR a transmis că va susţine candidatura Laurei Coduţei Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european.

„USR va transmite europarlamentarilor şi grupurilor din Parlamentul European o scrisoare de susţinere a candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru postul de procuror european. Selecţia Laurei Codruţa Kovesi pe primul loc pe lista scurtă de trei nume pentru postul de procuror european care va ajunge la vot în Parlamentul European este o nouă dovadă că revocarea ei din fruntea DNA a fost o comandă politică din partea unor infractori, fără nicio bază juridică. Laura Codruţa Kovesi a fost cel mai eficient procuror şef al DNA, judecând după rezultatele instituţiei şi după distincţiile primite în ultimii cinci ani. DNA a devenit o instituţie model în lupta anti-corupţie nu doar în România, dar şi în toată Europa. Încrederea publicului în DNA a crescut proporţional cu rezultatele şi a scăzut după revocarea din funcţia de procuror şef a Laurei Codruţa Kovesi”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus