Stiri de ultima ora

Nou scandal la ședința CGMP la care a participat Firea. "Niciodată nu m-am simțit mai umilită"-VIDEO

Nou scandal la ședința CGMP la care a participat Firea. Niciodată nu m-am simțit mai umilită-VIDEO
Politic
"Dintr-o dată s-a auzit un zgomot în spatele sălii și am aflat și noi ce se întâmplă: era vorba despre 20 de așa-ziși cetățeni, erau de fapt niște ONG-uri care sunt în relații de colaborare și prietenie cu reprezentanții USR, care doreau să intre în ședință", spunea atunci Gabriela Firea.

Vineri, 30 iunie, iar au fost probleme. Roxana Wring, consilier USR, s-a plâns că a fost pus, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței, proiectul de hotărâre pentru achiziționarea de către Municipiul București a pachetului de acțiuni ELCEN. Și de aici a început scandalul. În cele din urmă, pachetul de acțiuni al Societății Electrocentrale București S.A. a fost transferat către Municipiul Bucureşti, dar haideți să aflăm ce au mai avut de reproșat cetățenii care au participat la ședință.

Elena Calistru, fragment din relatare:

"Niciodată nu m-am simțit mai umilită și mai dezarmată ca vineri, la ședința Consiliului General al Municipiului București. Când am plecat, după aproape patru ore petrecute în primăria Capitalei, am avut impresia pentru prima oară în viața asta că nu mai e nimic de făcut. Nu pentru un om ca mine.

Am fugit de acolo și în mașină pur și simplu am izbucnit în plâns. Am plâns cu sughițuri, cu furie și cu neputință. 

Am ajuns pe la 8 fără un pic la primărie și, după trei filtre de control, în care mi s-a dat impresia că sunt o nebună isterică ce deranjează niște oameni, am ajuns în sala de consiliu. 

Vine la rând punctul de pe ordinea de zi pentru care cerusem să intervin, cel pe modificarea bugetului. Mă ridic în picioare și îi spun președintelui de ședință fix asta – că m-am înscris să iau cuvântul la acest punct de pe ordinea de zi. Moment în care stimatul domn efectiv urlă la mine – să stau jos și să tac din gură, căci altfel mă dă afară din sală. A căzut cerul pe mine.

În paralel, doamna cu reproșurile vestimentare trecuse la drăgălășenii cu Vanghele, la prietenii de tipul "hai să vedem cum rezolvăm problema". Văzând că ăsta o ține pe-a lui cu principiile, cu legea, cu alte asemenea mărunțișuri, îi trântește o replică ce pe mine m-a lăsat mască: "Ovidiu, dar tu nu erai jurnalist? Că pari așa, genul de jurnalist ratat".

A fost momentul în care eu nu am mai putut rezista. M-am simțit ca într-un coșmar în care aș vrea să urlu, dar pe gură nu iese nimic. Pentru prima dată în viața mea de cetățean, am simțit că iau foc. (...)

Așa că am plâns. Am zis pentru prima dată că eu nu mai pot. Am înjurat printre sughițuri. Eu nu cred că am în mine puterea de a suporta o țară în care nu doar că ești muit la orice pas, înjurat, făcut sorosist, trântor, făcut cu nervii de toți deștepții pământului și, mai ales, izbit în tot ceea ce ar trebui să țină o țară împreună – încrederea că dacă faci lucrurile bine și muncești pentru ele, atunci nu are cum să nu fie bine".

Oana Gheorghiu, fragment din relatare:

"Eu am văzut și altceva azi: pentru prima oara o listă a celor care au solicitat participarea la ședință. (...) Au încercat să nu ne lase pe toți să intrăm, au încercat să ne intimideze prin prezența a zeci de polițiști înarmați ca pentru lupta de stradă. (...) Cred că e treaba noastră să spunem cât mai multor oameni ce am văzut și auzit azi în Consiliul General al PMB. Să-i informăm și să-i facem pe cât mai mulți să ceară socoteală primarului și consilierilor. Poate că rezultatele nu vor fi spectaculoase, dar bătăliile astea se câștigă cu greu, cu perseverență și răbdare.

(...) Faptul că noi am fost acolo contează mai mult decât ne dăm seama. Faptul că o mână de cetățeni află despre modul în care banii bucureștenilor sunt aruncați, în graba mare, în sacul spart al guvernului, pentru a fi folosiți la umplerea găurilor așa-zisului program de guvernare e agasant pentru ei. Mâna asta de "așa-ziși" cetățeni e bulgărele care nu va mai putea fi oprit. Iar ei știu asta. Azi suntem o mână de oameni... dar peste o lună putem fi mult mai mulți.

Hai să vorbim toți despre ce am auzit azi în această ședință. Hai să spunem că urmează eliminarea subvențiilor la căldură, conform declarațiilor domnului Piperea, administratorul judicira al ELCEN. Hai să explicăm de ce nu e normal să se cheltuie 15% din bugetul anual al PMB pe achiziția unei companii falimentare, cu datorii de zeci de milioane, cu active vechi ce necesită investiții uriașe. Poate că are dreptatea doamna Firea și fuziunea ELCEN-RADET e necesară, dar sigur nu e normal și nici necesar să plătască bucureșteanul, guvernului României, o sumă uriașă pentru o companie aflată în insolvență.

Hai să inițiem o petiție și să oprim această tranzacție făcută în grabă, doar pentru că e nevoie de bani la buget, pentru pomenile promise în campania electorală.

Să cerem fundamentarea achiziției și prezentarea planului de reorganizare a ELCEN și RADET, din care să reiasă clar că această fuziune va aduce reduceri de costuri și creșterea calității serviciului. Hai să cerem clarificări despre eliminarea subvenției! Hai să nu lăsăm lucrurile așa".

Ovidiu Vanghele, fragment din relatare:

"Acum serios: Firea si oamenii ei au transformat consultarea publica pe tema modului in care se cheltuie banii Capitalei, dezbaterea publica a modului in care se administreaza orasul asta - caci asta e rolul, rostul, ideea pentru care exista Consiliul General al Municipiului Bucuresti - intr-un circ sinistru.

Articole similare :
comments powered by Disqus