Stiri de ultima ora

Miscarea Liberala il arunca in lupta pe Zara Inima de Leu in sectorul lui Piedone - Interviu cu Octavian Badescu

Miscarea Liberala il arunca in lupta pe Zara Inima de Leu in sectorul lui Piedone - Interviu cu Octavian Badescu
Politic
Partidul Miscarea Liberala este singurul partid nou-aparut care a reusit sa inscrie un candidat propriu la alegerile pentru Bucuresti - Ovidiu Zara, la sectorul 4 - strangand semnaturile necesare pe cont propriu, fara ajutorul altor formatiuni infiintate recent, care au refuzat sa dea curs apelului lansat pentru crearea unei aliante electorale.

Octavian Badescu , un antreprenor de succes, care s-a alaturat Miscarii Liberale fara a tinti vreo candidatura, sustine ca partidul sau a refuzat sa inventeze candidati sau semnaturi care sa-i sprijine, doar de dragul de a participa la alegeri, preferand sa intre in lupta doar in acele zone in care societatea a generat in mod natural prilejul de a o face.

Desi partidul sau a inregistrat o mare performanta in Bucuresti, pentru un partid nou, reusind sa aiba candidat la Primaria Sectorului 4 - Ovidiu Zara -, Badescu sustine ca actualul sistem este discutabil, iar procesul electoral - inclusiv strangerea semnaturilor - nu favorizeaza inscrierea la concurs a celor mai potriviti oameni. "E ca si cum sase lupi si o oaie voteaza ce vor manca la cina", spune sustinatorul Miscarii Liberale.

Despre obiectivul Miscarii Liberale - penetrarea sistemului politico-administrativ de catre o formatiune noua, autentica, cu o viziune orientata catre libertatea si binele societatii -, dar si despre procesul electoral si candidatura lui Ovidiu Zara la sectorul 4 vorbeste Octavian Badescu intr-un interviu acordat Ziare.com.

Miscarea Liberala a realizat o performanta prin inscrierea in cursa electorala a candidatului Ovidiu Zara pentru functia de primar al sectorului 4. Cum ati reusit aceasta performanta, cum ati reusit sa strangeti semnaturile necesare, avand in vedere ca partidele aflate intr-un stadiu de dezvolatre similar - M10, 200 pentru Bucuresti, UCDR, PACT, Noua Republica - nu au inregistrat candidati proprii?

La inceputul anului am avut discutii la varf si cu o parte dintre aceste formatiuni. Miscarea Liberala a militat pentru o alianta electorala, ii vedea sensul in contextul actual si raspundea asteptarilor tuturor celor satui de politicul actual, adica ale majoritatii.

Noi am propus si o formula concreta, una in care, printre altele, date fiind circumstantele, fiecare formatiune sa isi asume responsabilitatea privind alegerile pentru 1-2 sectoare din Bucuresti, din toate punctele de vedere - responsabilitatea mix-ului de candidati, a strangerii semnaturilor, a campaniei electorale. Si sa promovam o oferta comuna la Primaria Capitalei. Ar fi fost cheia succesului.

Din pacate, paradoxal, proiectul a esuat chiar anterior vreunui demers implicand eventuale negocieri serioase si ca participant activ nu pot sa nu ma intreb cu privire la cauzele reale; exista motive ca unii sa isi imagineze si ca ar fi putut fi si orientat astfel de catre oameni cu o alta agenda, cu o misiune.

- considerat de unii drept "bastionul integritatii romanesti", persoana pe care Miscarea Liberala, spre deosebire de alti "corifei" ai societatii civile, a refuzat sa o sustina ca si candidat comun si pana acum nu sunt date ca am fi evaluat gresit.

Si observati in egala masura si evolutia lui Nicusor Dan - cu privire la care mi-am exprimat public banuielile generate de anumite date si neinfirmate pana la acest moment.

Dar poate ca in timp se vor reliefa elemente noi, care sa ne determine sa intelegem mai bine motivatiile din spatele anumitor actiuni si sa ne schimbam perspectiva; nu e obligatoriu sa fim detinatorii adevarului absolut.

In concluzie, poate ca deliberat sau poate ca doar neinspirat si naiv, cert este ca nu s-a reusit agregarea unei astfel de formule, care ar fi fost de natura a oferi oamenilor o alternativa solida si agregata la actuala clasa politica.

Probabil ca cineva care ar suferi de putina scenarita ar putea ridica unele intrebari retorice - cine are de castigat dintr-o atare situatie, in care anumiti lideri au reusit sa capteze ceva entuziasm si resurse umane dispuse la implicare, insa in final proiectul lor electoral din Bucuresti a esuat? Daca unor oameni (lideri sau nu) bine intentionati li s-a intins de catre altii o cursa?

Observand dezvoltarea lucrurilor, noi am decis apoi sa mergem totusi pe cont propriu pe aceasta strategie a focalizarii, depunand liste in cateva judete unde avem sanse, spre exemplu in Craiova candidam cu presedintele formatiunii - Horatiu Buzatu si cu echipa dansului - sau in Sectorul 4 din Bucuresti (unde il avem ca "varf de lance" pe Ovidiu Zara), precum si in alte locuri precum Giurgiu, Galati, Cluj, Tg Jiu, adica doar in acele zone in care societatea ne-a generat in mod natural prilejul de a o face, fara sa "inventam" candidati sau semnaturi.

Rezultatul final este ca probabil singurul proiect politic nou si autentic care a reusit sa treaca de "furcile caudine" ale alcatuirii listelor si adunarii semnaturilor in Bucuresti pentru o formula completa la o primarie a fost Miscarea Liberala, una dintre explicatii fiind si ca am mizat si pe oameni cu o anume experienta si notorietate. Cred ca multi oameni pot trage (si este necesar sa o faca) anumite concluzii din aceasta istorie.

Este un inceput promitator al proiectului nostru politic, al liberalismului autentic si ar fi important pentru societatea romaneasca sa reusim la alegerile locale crearea unui "studiu de caz", daca se poate prin castigarea alegerilor si apoi prin prestatia echipei noastre de la Primaria acestui sector, devenit prin forta unor imprejurari nefericite, simbolistic pentru Bucuresti.

Poate ca, in 5 iunie, o coagulare a fortelor tuturor celor care doresc o alternativa la clasa politica ar fi de natura a aduce victoria Miscarii Liberale, a lui Ovidiu si in egala masura a locuitorilor din Sectorul 4.

Ce inseamna sa strangi "pe bune" un numar de semnaturi atat de mare? Cum au reactionat oamenii? Ce i-a convins sa semneze? Care a fost cel mai remarcabil raspuns al unui alegator pe care ati incercat sa il convingeti sa va acorde acest practic vot de incredere sau de speranta?

Inseamna organizare, inseamna efort individual, inseamna capacitate de coagulare a unei echipe, inseamna costuri cu corturile si nu numai. Notorietatea lui Ovidiu Zara este destul de mare, lumea il mai stie de la televizor, insa am constatat cu emotie ca il simpatizeaza si il apreciaza realmente. Este un om inimos si lumea il opreste pe strada si se strangea in piata in jurul lui.

Cu toate acestea, procesul colectarii de semnaturi a fost foarte dificil si cu o utilitate indoielnica, ceea ce dovedeste atat ca actualul sistem electoral este mai mult decat discutabil, dar si ca atat aspirantii la politica, dar si societatea in ansamblu, trebuie sa mediteze la ce si cum ar trebui actionat in viitor pentru a obtine de la democratie rezultate mai bune.

Facand o paralela, daca ne imaginam un sector ca o companie cu un buget de cateva sute de milioane de euro anual si cautam o echipa performanta de management executiv si ne-executiv care sa livreze contribuabililor rezultate satisfacatoare, trebuie spus ca intreg procesul electoral actual - inclusiv acest demers cu semnaturile - nu favorizeaza inscrierea la concurs a celor mai potriviti oameni sau castigarea cursei de catre elite, dimpotriva.

Un astfel de rezultat, atunci cand se intampla, o constituie o exceptie favorizata si de circumstante, nu o regula. Astfel ca societatea trebuie fie sa genereze schimbari de fond, fie sa isi calibreze expectantele.

Ce v-a marcat cel mai mult din aceasta experienta de strangere de semnaturi?

Spuneam ca, daca ne dorim ca oameni de mare calibru intelectual, managerial, moral sa fie motivati in a se implica intr-o forma de management public generat electiv, strangerea de semnaturi nu este de natura a favoriza acest lucru, dimpotriva. Iar clasa politica aceasta si doreste, indepartarea oamenilor de valoare de fenomenul politic.

Exceptiile vor fi constituite din oameni pasionati din cale afara, patrioti cu anduranta, securizati financiar - foarte putini insa in raport cu nevoile societatii caracterizate de un etatism exagerat.

Articole similare :
comments powered by Disqus