Stiri de ultima ora

Ministrul Aurelia Cristea spune că la aeroportul din Cluj ar trebui un nou control al Curții de Conturi

Ministrul Aurelia Cristea spune că la aeroportul din Cluj ar trebui un nou control al Curții de Conturi
Politic
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, este de părere că la Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj ar fi oportună întocmirea unui nou raport al Curții de Conturi, în condițiile în care instituția este implicată în cercetarea care a dus la arestarea președintelui Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu.

Ministrul delegat pentru Dialog Social a precizat, duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că a primit zilele trecute o solicitare de la angajați ai aeroportului din Cluj, care se pregătesc pentru un protest spontan, pe fondul temerilor că în luna august vor rămâne fără salarii.

Practic, directorii din cadrul Consiliului Județean au decis să anuleze o decizie prin care aeroportului i se acorda un împrumut, iar acum angajații susțin că acest lucru ar putea duce la blocarea conturilor la finalul lunii august.

Am primit o solicitare pe mail care mi-a fost adresată de către liderul de sindicat de acolo, doamna Angela Șuta, care mi se adresa în calitate de deputat și de de ministru delegat pentru Dialog Social. Am parcurs solicitarea respectivă, în care se spunea că sunt în situația să le fie blocate conturile și că ei nu-și vor primi salariile și că vor să facă un protest. Am sunat și aș fi dorit o întâlnire. Ieri dimineață am văzut materialul și vroiam să stabilesc o întâlnire cu lidera de sindicat și mi s-a spus că nu este în Cluj și că dacă doresc să mă întâlnesc cu dumnealor luni. Eu le-am spus că sunt în Cluj sâmbătă și duminică și că pot și sunt la dispoziția lor de a dialoga și de a găsi o soluție și de a înțelege mai bine ce se întâmplă acolo , a explicat Aurelia Cristea.

Ea a atras atenția că angajații aeroportului pot face un protest spontan, dar că acesta nu poate fi considerat conflict de muncă pentru că există un contract colectiv de muncă, iar obligațiile sunt respectate.

Este un protest pe care cred că în primă instanță ar trebui să îl adreseze celor care i-au adus în această situație, respectiv conducerii aeroportului, care nu a luat toate măsurile pentru a nu se ajunge cu conturile blocate și de a nu se ajunge la aceste cercetări care au loc în aceste momente , a spus Aurelia Cristea, făcând referire la dosarul în urma căruia Horea Uioreanu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție și care au legătură cu o investiție făcută la Aeroportul Internațional Avram Iancu , respectiv platforma a de îmbarcare-debarcare Aprom 4 și o parcare pentru avioane.

Potrivit ministrului, la aeroport, în urma acestor anchete care au survenit în ultimele luni, ar trebui realizat un nou control de către Curtea de Conturi, pentru a se stabili exact care este realitatea și din punct de vedere al funcționării interne a instituției. Cred că acolo la aeroport, până la momentul la care lucrurile vor fi elucidate, Curtea de Conturi ar trebui să facă un nou raport, având în vedere că au apărut elemente noi și este important să știm care este realitatea, cine și cum se face vinovat și ce a dus aceste disfuncționalități, din perspectiva modului în care a fost organizată și activitatea financiar-contabilă și cea de audit și gestiunea și managementul , a spus Aurelia Cristea.

Sindicatul angajaților din cadrul aeroportului a anunțat recent organizarea unor proteste împotriva măsurilor propuse de aparatul de specialitate al Consiliului Județean Cluj.

Potrivit unui comunicat transmis de sindicat, în prima ședință ordinară a CJ Cluj ar urma să se aprobe suspendarea unei hotărâri a CJ Cluj prin care se garanta o finanțare rambursabilă internă în valoare de 50.000.000 lei.

Anularea HCJC nr. 19/30.01.2014 va genera, începând cu luna august 2014, lipsa de finanțare, lipsa de disponibil, blocarea conturilor Aeroportului Cluj, întreruperea activităților, pierderea traficului, închiderea destinațiilor de zbor, pierderea locurilor de muncă și riscul de insolvență pentru Aeroportul Cluj , se spune în comunicatul amintit.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus