Stiri de ultima ora

Ministerul Justiției a finalizat proiectul pentru desființarea Secției Speciale: Dosarele de pe rolul SIIJ vor reveni la parchetele care le anchetau anterior

Ministerul Justiției a finalizat proiectul pentru desființarea Secției Speciale: Dosarele de pe rolul SIIJ vor reveni la parchetele care le anchetau anterior
Politic
Ministerul Justiției a finalizat proiectul pentru desființarea Secției Speciale: Dosarele de pe rolul SIIJ vor reveni la parchetele care le anchetau anterior

Foto: Inquam Photos / George Călin Politică

Ministerul Justiției a anunțat finalizarea proiectului de lege care prevede desființare secției speciale de investigarea a infracțiunilor din justiție. Acesta va fi trimis că tre CSM pentru avizare, iar ulterior va merge în Parlament pentru dezbatere și vot.

Proiectul prevede ca soluții legislative principale desființarea SIIJ, revenirea la competențele legale ale parchetelor existente anterior înființării secției, precum și garanții procesuale solide pentru protejarea independenței magistraților față de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri.

"Ministerul Justiției comunică următoarele:

1.      Pe site-ul Ministerul Justiției va fi publicat astăzi, 4.02.2020, proiectul de Lege privind desființarea SIIJ și modificarea și completarea unor acte normative din domeniul Justiției.

2.      Proiectul a fost elaborat și este promovat de Ministerul Justiției în temeiul programului de guvernare al Guvernului PNL Orban și a Memorandumului din data de 27 decembrie 2019 adoptat de acesta.

3.      Proiectul va fi transmis către CSM pentru procedura de avizare, imediat după afișare.

4.      Proiectul prevede ca soluții legislative principale desființarea SIIJ, revenirea la competențele legale ale parchetelor existente anterior înființării secției, precum și garanții procesuale solide pentru protejarea independenței magistraților față de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri", transmite Ministerul Justiției.

”Contextul în care a fost creată SIIJ a fost unul tensionat, cu o critică foarte severă din partea partenerilor europeni, a atras multe proteste și nemulțumiri ale magistraților. S-a creat o tensiune suplimentară asupra magistraților pe altele aduse prin alte modificări legislative (…) S-au retras recursuri făcute de DNA în mari cazuri de corupție. Au fost deschise o serie de acțiuni unor procurori și judecători care criticau modificările legislative, s-a constatat că s-au deschis spețe unor persoane care beneficiau de imunitate internațională. S-a creat o categorie de cetățeni, a procurorilor SIIJ, care ar putea beneficia de o imunitate totală”, declarata Cătălin Predoiu la finalul lui 2019.

Cătălin Predoiu a menţionat că acest proiect de act normativ este o prioritate şi că Guvernul doreşte să îl vadă pus în practică şi nu respins de o majoritate ostilă existentă în Parlament.

"Vom dezbate proiectul cu toate forţele politice şi vom încerca să convingem de utilitatea lui cât mai mulţi parlamentari. Trebuie să ne asigurăm că traiectul proiectului este unul cu finalizare aşa cum ne dorim, în sensul adoptării sale şi nu în sensul respingerii", a precizat ministrul
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus