Stiri de ultima ora

Liderii PSD pun condiţii pentru un prezidenţiabil din afara partidului. Cât de deschişi sunt să accepte altă candidatură în locul lui Liviu Dragnea

Liderii PSD pun condiţii pentru un prezidenţiabil din afara partidului. Cât de deschişi sunt să accepte altă candidatură în locul lui Liviu Dragnea
Politic
Preşedinţii organizaţiilor judeţene PSD, consultaţi de MEDIAFAX, nu exclud varianta ca social-democraţii să susţină la alegerile prezidenţiale un candidat care nu este membru de partid, însă doar în anumite condiţii.

71 afişări

Liderii filialelor PSD pun condiţii pentru un prezidenţiabil din afara partidului. Cât de deschisă este formaţiunea să accepte altă candidatură în afara lui Liviu Dragnea

Preşedintele organizaţiei PSD Sector 5 din Bucureşti, Daniel Florea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că PSD este un partid cu „orgoliu” care are nevoie de argumente „foarte, foarte puternice” pentru a fi convins să susţină un candidat care nu este membru de partid.

„Părerea mea e că trebuie foarte multă atenţie. PSD e un partid foarte mare care are propriul orgoliu (...) Având în vedere că până acum am avut candidat propriu, cred că trebuie nişte argumente foarte, foarte puternice ca să determine partidul să nu susţină un membru de partid. Din discuţiile pe care le-am avut cu organizaţia pe care o conduc, membrii noştri vor un membru PSD să candideze la Preşedinţie”, a declarat Daniel Florea pentru MEDIAFAX.

„Eu cred că fiecare partid îşi propune cel mai bun candidat şi întotdeauna cel care are susţinerea partidului, adică preşedintele, merită susţinere pentru prima funcţie în stat”, a adăugat preşedintele PSD Sector 5.

În opinia lui Daniel Florea, PSD ar trebui să înceapă „în jurul lunii octombrie” discuţiile despre candidatul la alegerile prezidenţiale din 2019.

Zetea: PSD nu o să-l forţeze pe Dragnea să candideze

Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, a declarat pentru MEDIAFAX că social-democraţii nu îl vor obliga pe Liviu Dragnea să îşi asume o candidatură pentru Palatul Cotroceni.

„În primul rând ţine de opţiunea personală a preşedintelui Liviu Dragnea. Partidul nu o să-l forţeze să candideze. Dar dacă îşi va dori acest lucru, sunt convins că va avea susţinerea noastră, a tuturor”, a declarat Zetea, vicepreşedinte naţional al PSD.

Potrivit preşedintelui PSD Maramureş, varianta unei candidaturi unice PSD-ALDE la prezidenţiale este posibilă dacă există o „conlucrare foarte bună” între liderii coaliţiei de guvernare.

„Dar asta înseamnă că dacă PSD va avea un candidat foarte bun el va fi susţinut de ALDE sau invers, dacă ALDE va avea un candidat foarte bun să fie susţinut de PSD. Deci lucrurile merg şi într-o direcţie şi cealaltă. Eu cred că dacă există o conlucrare foarte bună între cei doi preşedinţi, atunci şi partidele vor fi de acord”, a declarat Zetea pentru MEDIAFAX.

Teodorescu: Ar fi anormal ca PSD – ALDE să nu aibă un candidat

„E normal ca această coaliţie să aibă un candidat la preşedinţie. Cred că ar fi anormal ca alianţa PSD – ALDE să nu aibă un candidat, dacă lucrurile vor merge liniştit până la anul”, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele PSD Tulcea, Horia Teodorescu.

În legătură cu opţiunea tradiţională a PSD, ca preşedintele partidului să fie automat şi candidatul la alegerile prezidenţiale, Teodorescu a spus că „vremurile au evoluat”.

„Ar fi prematur să mă pronunţ eu. Istoric, PSD-ul a avut un candidat la Preşedinţie la fiecare alegeri, dar cred că vremurile sunt altele, au evoluat. Decizia trebuie luată de cei care au putere de decizie la nivelul partidului şi mă refer în mod special la CExN”, a declarat liderul PSD Tulcea.

Potrivit lui Teodorescu, este „obligatoriu” ca discuţiile privind candidatul PSD la prezidenţiale să înceapă anul acesta.

„Obligatoriu ar trebui să înceapă discuţiile anul acesta. Cred că până la sfârşitul anului, nu mai târziu, trebuie să se stabilească care este candidatul, oricare ar fi el, din partea coaliţiei sau din partea PSD-ului, să poată intra în precampanie”, a spus liderul PSD Tulcea pentru MEDIAFAX.

Buzatu: Candidatul să asigure funcţionarea armonică Preşedinte – Guvern

Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat pentru MEDIAFAX că social-democraţii ar accepta un candidat din afara partidului dacă acesta ar asigura „dezideratul de funcţionare armonică a elementelor puterii executive, Preşedinte – Guvern”.

„Dacă îşi asumă obiectivele politice ale PSD sau ale majorităţii pe care o reprezintă, ar fi acceptabilă orice soluţie care să asigure dezideratul de funcţionare armonică a elementelor puterii executive, Preşedinte – Guvern”, a spus Buzatu, pentru MEDIAFAX, despre varianta unui prezidenţiabil PSD care să nu fie membru al partidului.

„Părerea mea personală este că PSD trebuie să se gândească la o soluţie complexă, o soluţie care să pornească de la susţinerea unui candidat care să aibă şanse mari în alegerile prezidenţiale şi care să asigure ulterior şi o bază de susţinere pentru câştigarea alegerilor parlamentare, astfel încât actualele disfuncţii în ceea ce priveşte funcţionarea puterii executive să fie eliminate. Aceste disfuncţii nu pot fi eliminate decât dacă şi preşedintele şi majoritatea parlamentară au aceeaşi culoare politică sau au aceeaşi majoritate în spate. Altminteri, tot timpul vom avea acest război, dl Iohannis şi dl Băsescu nu au fost capabili să se depărteze de partidele care i-au propus drept candidaţi astfel încât să îşi asume rolul de mediator imparţial între forţele politice”, a completat liderul PSD Vaslui pentru MEDIAFAX.

Manda: Capacitatea de a atrage voturi dincolo de bazinul PSD-ALDE, printre criterii

Preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, a declarat pentru MEDIAFAX că nu exclude un candidat unic PSD-ALDE la prezidenţiale şi că persoana aleasă trebuie să fie capabilă să obţină voturi „dincolo de bazinul celor două partide”.

„Analiza trebuie să fie făcută fără orgolii, cu o măsurare sociologică, inclusiv potenţial de creştere, capacitatea de a atrage voturi dincolo de bazinul celor două partide ale alianţei, motiv pentru care este prea devreme să spun dacă va fi candidatul unuia sau altuia dintre partide, dacă va fi preşedintele uneia sau celeilalte formaţiuni”, a explicat Claudiu Manda.

Întrebat dacă ar accepta un candidat la prezidenţiale care să nu fie membru al partidului, preşedintele PSD Dolj a declarat pentru MEDIAFAX că nu exclude o asemenea ipoteză.

„Toate lucrurile acestea, inclusiv dacă se va accepta sau nu, va trebui să fie o evaluare în interiorul partidului şi în cadrul alianţei. Atâta timp cât putem să evaluăm toate variantele pe care le avem pentru un candidat cu şanse la prezidenţiale, un candidat al coaliţiei sau un candidat al PSD, sigur că nu avem ce să excludem”, a completat Manda, pentru MEDIAFAX.

Moldovan: Orice coleg care e parte din alianţă este colegul tău

Preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat pentru MEDIAFAX, despre ipoteza ca PSD să susţină un prezidenţiabil care nu este membru de partid, că atunci când faci parte dintr-o alianţă, orice membru al alianţei devine „colegul tău”.

„În momentul când faci parte dintr-o alianţă ai acceptat înainte o asemenea asociere, orice alt coleg care e parte din alianţă este colegul tau”, a declarat Moldovan,chestionat despre un posibil candidat la prezidenţiale din afara PSD.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus