Stiri de ultima ora

Lider UDMR: Daca nu votezi cum dicteaza strada, sa fii spanzurat, asta inseamna democratie

Lider UDMR: Daca nu votezi cum dicteaza strada, sa fii spanzurat, asta inseamna democratie
Politic
Liderul deputatilor UDMR , Mate Andras a criticat, in ultima sedinta a Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, solicitarea PNL de modificare a Regulamentului Camerei, astfel incat votul privind cererile DNA sa fie deschis, nu secret.

Mate a afirmat ca ii este "sila" cand unii incearca sa fie mai demagogi decat ar trebui sa fie cineva care este om politic si "daca nu votezi cum dicteaza strada, sa fii spanzurat, pentru ca aceasta inseamna democratie si stat de drept", potrivit News.ro.

Liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu a afirmat in cadrul sedintei ca exista foarte multa sensibilitate din partea opiniei publice, pe buna dreptate, in ceea ce priveste modul in care se comporta Parlamentul in relatia cu cealalta putere in stat, cu Justitia.

"Am constatat ca sunt de multe ori atitudini controversate si eu cred ca noi trebuie sa ne asezam in randul asteptarilor populatiei. Cred, de asemenea, ca parlamentarii nu sunt mai presus de lege si ca trebuie tratati si ei ca toti ceilalti cetateni.

Drept pentru care va propunem o modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor prin care sa se realizeze doua schimbari. Una: reducerea termenelor de sesizare a Comisiei juridice si intocmirea raportului la 24 de ore si, de asemenea, prezentarea raportului in plen tot in 24 de ore.

A doua propunere de modificare este ca votul pe care il dau parlamentarii sa fie vot deschis, astfel incat sa nu mai existe controverse ca unii au votat intr-un fel, altii in alt fel si parlamentarii sa-si asume public votul pe care il dau pe asemenea situatii care pana la urma au avut un efect negativ asupra credibilitatii Parlamentului", a spus Eugen Nicolaescu.

El le-a mai spus colegilor din Biroul permanent ca toti ar trebui sa faca eforturi pentru a recredibiliza aceasta institutie fundamentala a statului roman si a solicitat Biroului Permanent procedura de urgenta, pentru aprobarea Hotararii Camerei Deputatilor.

Deputatul UDMR Mate Andras a intervenit in discutie, pe subiectul votului deschis, in cazul cererilor DNA.

"Stiu ca nu va suna foarte, cum sa spun, popular, dar chiar mi-e sila cand incercam sa fim mai demagogi decat ar trebui sa fie cineva care este om politic. Deci acela care a scris, care a avut ideea ca votul sa fie deschis, eu l-as ruga - nu stiu cine este colegul nostru care eventual este la Facultatea de Drept - sa aduca persoanei care a redactat asemenea lucrare o Constitutie si cursuri de drept pentru ca a solicita in asemenea cazuri, cand e vorba de persoana, un vot deschis e o aberatie si atentat la democratie", a spus Mate Andras.

Reprezentantul UDMR a continuat spunind ca in acest fel ar trebui sa modifice si Legea privind alegerea presedintelui si al Camerei Deputatilor si al Senatului, sa fie vot deschis si obligatoriu, iar "daca nu votezi cum dicteaza strada, sa fii spanzurat, pentru ca aceasta inseamna democratie si stat de drept".

"Deci, fara nicio graba, nu trebuie procedura de urgenta. Poate cei care au redactat aceasta vor reusi sa citeasca niste cursuri de drept. Eu propun sa mergem pe procedura obisnuita, fara nicio graba si sper ca in urmatorul Parlament - am declarat public ca nu mai candidez - cei care vor veni nu se vor ocupa de demagogie", a mai precizat deputatul UDMR.

Solicitarea grupului PNL pentru procedura de urgenta a fost respinsa la vot in Biroul permanent, care a decis repartizarea proiectului la Comisia de Regulament.

"Comisia de Regulament o va difuza spre stiinta colegilor deputati, deputatii vor putea aduce amendamente si sa faca observatii si va fi dezbatuta in Comisia de Regulament", a spus presedintele interimar al Camerei, Florin Iordache .

"Din pacate, va trebui sa va asumati public o asemenea atitudine prin care chiar nu sunteti interesati de ceea ce doresc cetatenii acestei tari", a raspuns liberalul Eugen Nicolaescu, dupa votul din Biroul Permanent.
www.ziare.com

Articole similare :
comments powered by Disqus