Stiri de ultima ora

Ion Cristoiu: Dacă Băsescu va accepta să candideze, va fi o adevărată revoluţie la europarlamentare

Ion Cristoiu: Dacă Băsescu va accepta să candideze, va fi o adevărată revoluţie la europarlamentare
Politic
”E mai mult decât un test. După părerea mea sunt la fel de importante ca şi prezidenţialele. Din multe motive. Faţă de cele trei alegeri europarlamentare de până acum, e un moment în care toate partidele vor vedea pe ce picior dansează. Deci, nu mai avem de-a face nici cu sondaje de opinie, nici cu poveşti în care PSD-ul spune că stă bine, PNL-ul spune că stă bine, USR-ul… Acum se va vedea la vot. Deci, din acest punct de vedere este un examen crucial şi pentru PNL şi pentru PSD. Dacă eu aş fi în locul sistemului, ca să vorbesc ca la bodegă, aş face o şmecherie acum. Adică aş da multe voturi către Ponta, adică vasele comunicante, şi aş face în aşa fel încât PSD să aibă un scor… gândiţi-vă că PSD-ul se raportează la scorul din decembrie, nu trebuie să fie el pe primul loc. Poate să fie, dar dacă e cu 25% pe primul loc faţă de 45%... ” a explicat jurnalistul.

Europarlamentare sunt şi un test decisiv pentru partidele noi, deoarece acestea nu vor rezista pe termen mediu, dacă nu vor realiza pragul electoral, spune Ion Cristoiu.

”Cine nu trece acest examen, în sensul că nu trece pragul ăla de 5%, se desfiinţează ca partid (...) Pentru partidele nou apărute este examenul lor decisiv. Nu e greu de presupus că dacă Pro România nu face pragul, el se desfiinţează. Nu-mi spuneţi mie că o să rămână Ţuţuianu în continuare. Dacă obţine un scor foarte important, vor pleca şi mai mulţi de la PSD, adică va fi un partid victorios. USR dacă va muşca cumplit din electoratul PNL, deci PNL este principalul partid ameninţat, nu atât de mult precum e ameninţat PSD-ul de Pro România pentru că USR chiar are un electorat al lui, ăla mai taliban... Trebuie văzut dacă se face o alianţă PLUS cu USR".

Iar un personaj cheie este fostul preşedinte Traian Băsescu şi o posibilă candidatură a acestuia.

”Dacă Traian Băsescu, şi aşa se zvoneşte, se aşează cap de listă, va fi o adevărată revoluţie în europarlamentare. Toată lumea îl vede... că dacă nici pe Traian Băsescu nu-l vedem la Bruxelles... el, spre deosebire de Cioloş şi Iohannis e mai nuanţat faţă de Bruxelles. Aţi văzut că are poziţia asta cu demnitatea...Ar introduce în dezbaterea pentru europarlamentare, foarte important, temele Uniunii Europene. Altfel, nici Corina Creţu nu are acea... poate Crin Antonescu ar avea imagine de bătălie. Din punctul acesta de vedere va conta foarte mult capul de listă. Cioloş are iar imagine. Adică, tot electoratul spune : ”Măi, vine de-acolo”. Cioloş, Corina Creţu. Blaga nu are. Adică nu-l văd pe Blaga la Uniunea Europeană. O fi bun el pe aicea, dar... Va conta foarte mult şi cred că până la urmă Traian Băsescu va accepta, pentru că dacă se va aşeza cap de listă, PMP-ul trece. E singura şansă. Altfel n-are nicio şansă” a explicat Ion Cristoiu.

În acest context se pune întrebarea cum ar arăta alegerile europarlamentare cu Traian Băsescu şi poate Crin Antonescu, cap de liste. Totuşi, în cazul liberalului, spune jurnalistul, s-ar putea opune chiar preşedintele Klaus Iohannis.

”Sigur nu-l vor pune pe listă din două motive. Dacă îl pune pe listă înseamnă că domnul Orban poate să ducă să se culce pentru că .... campania electorală înseamnă totul pentru candidaţi, să ştiţi, e foarte important. Gândiţi-vă că Orban nu e pe listă şi atunci Orban trebuie să-l laude pe Crin Antonescu. Şi electoratul vede. Însă cea mai mare ameninţare este pentru Klaus Iohannis. Deci, Klaus Iohannis va face orice ca să nu fie pe listă pentru că la un moment dat noi ne vom reaminti de Crin Antonescu, şi îl vom vedea la lucru”.

”Cei care nu sunt la Putere şi nu se consumă păstrează acest orizont de aşteptare, acest <>. Poate că nu e mare lucru. ” a conchis jurnalistul.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus