Stiri de ultima ora

Iohannis, discurs extrem de dur la adresa PSD în Parlament: Această guvernare eșuată reprezintă un risc pentru țară. Poate fragiliza statutul țării noastre în NATO și UE (VIDEO)

Iohannis, discurs extrem de dur la adresa PSD în Parlament: Această guvernare eșuată reprezintă un risc pentru țară. Poate fragiliza statutul țării noastre în NATO și UE (VIDEO)
Politic
Președintele Klaus Iohannis a lansat un atac dur la adresa PSD, în timpul discursului din Parlament prilejuit de aniversarea a 15 ani de la aderarea României la NATO. Șeful statului a acuzat puterea că prin acțiunile sa riscă să fragilizeze statutul țării noastre în NATO și UE. „Această guvernare eșuată reprezintă un risc pentru țară”, a spus Iohannis.

”Pentru România nu a fost deloc ușoară revenirea la democrație după epoca neagră a comunismului și de aceea merită salutat efortul conjugat al tuturor forțelor politice, diplomației și armatei. Cu atât mai condamnabile sunt acțiunile majorității PSD, care, prin asaltul fără precedent în ultimii 30 de ani la adresa statului de drept riscă, să fragilizeze statutul României în NATO și UE.

Modificarea legilor în folosul unor persoane, demagogia, atacurile la stabilitatea economică și financiară, creșterea inflației și devalorizarea leului, arbitrariul și lipsa de profesionalism, acestea sunt adevăratele realizări ale guvernării PSD”, a declarat președintele Klaus Iohannis de la tribuna Parlamentului, în vreme ce unii aleși îl aplaudau și alții îl huidiau.

Șeful statului a insistat că PSD, prin modul în care a ales să guverneze, vulnerabilizează România: ”Nu întărirea democrației, nu consolidarea justiției, nu responsabilitatea în economie, nu infrastructură care să garanteze siguranța oamenilor, nu acestea sunt politicile PSD. Guvernarea PSD, care a devenit sinonimă cu incapacitatea administrativă și diletantismul, vulnerabilizează România. PSD eșuează să se ridice la importanța acestui moment strategic”.

”Lipsa de respect manifestată de PSD față de Armată a culminat cu demersul de a contesta în justiție mandatul Șefului Statului Major al Apărării. Instanța a respins această acțiune nefondată a PSD care a pus armata într-o situație delicată din rațiuni politicianiste. Dacă adăugăm și incapacitatea de a moderniza legislația în domeniul siguranței naționale, vedem incompetența PSD”, a continuat Iohannis.

Guvernarea PSD reprezintă un risc pentru țară chiar în contextul în care ne confruntăm cu amenințări tot mai complexe.

”E nevoie de coeziune politică internă și de unitate politică la nivelul NATO. E nevoie ca NATO să-și întărească postura pe flancul estic. Trebuie să îmbinăm rolul unic NATO în apărarea colectivă cu rolul UE. Rezultatele vor fi în beneficiul cetățenilor pentru că va crește securitatea europeană și euro-atlantică. Acordăm o atenție specială avansării cooperării între UE și NATO în calitate de președinție rotativă a UE. România va continua să contribuie activ în acest sens și va continua să susțină solidaritatea în NATO, inclusiv prin consolidarea cooperarii transatlantice.

Apărarea colectivă începe acasă și necesită investiții în resurse umane și capabilități militare. În ultimii ani am obținut rezultate semnificative prin alocarea a 2% din PIB pentru Apărare. La inițiativa mea s-a încheiat această înțelegere, fapt ce a permis demararea programelor de înzestrare. Guvernului și Ministerului Apărării le revine rolul de a pune în practică strategia de înzestrare, pentru care există premise favorabile de finanțare. 

Faptele demonstrează din păcate altceva: proceduri anulate sau atacate în justiție, incapacitate cronică de a gestiona un domeniu vital precum înzestrarea armatei. Incompetența guvernanților riscă să afecteze modul în care ne îndeplinim angajamentele în NATO”, a mai declarat președitele Klaus Iohannis, în Parlament. 
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus