Stiri de ultima ora

Guvernul a cazut, dar sefii de partid au avut un weekend linistit

Guvernul a cazut, dar sefii de partid au avut un weekend linistit
Politic
Ce-i drept, dottore a plecat a doua zi dupa declansarea demonstratiilor, in vreme ce clujeanul a asteptat o luna inainte de a-si scrie demisia.

Toata lumea stie de ce lucrurile au stat asa. Emotia creata de moartea tinerilor in clubul Colectiv a fost imensa.

Si-n ianuarie 2012 strada s-a revoltat, dar impulsul initial fusese pur politic: atunci s-a iesit din case fiindca , acuzandu-l ca a blocat privatizarea serviciilor de ambulanta.

Unii au facut, de altfel, o legatura intre indignarea de acum trei ani si furia de azi, folosindu-se de numele doctorului care s-a identificat cu apelul la 112.

De fapt, cele doua demisii au in comun ceva mult mai important decat controversele privitoare la o persoana sau alta.

Am in vedere revolta impotriva partidelor. Aceasta a precedat plecarea din functie a lui Boc si a lui Ponta, dar n-a fost domolita de decizia celor doi de a demisiona. Dimpotriva. In strada, nemultumirea s-a exprimat si mai aprig, transformandu-se intr-o contestare a tuturor formatiunilor politice existente, iar uneori chiar a ideii de partid.

E evident ca tendinta aceasta e, in parte, o sincronizare cu o anumita evolutie din plan european. Intr-adevar, in mai multe state-membre, dezamagirea fata de partide a reconfigurat sistemele politice. Uneori, in forme dramatice.

Miscarea 5 stele, Syriza, UKIP sau Podemos sunt purtatoarele asa-numitei atitudini anti-sistem, care contesta "partidele de guvernare", cele care si-au asumat de-a lungul anilor responsabilitatea deciziei, dar au ajuns acum sa deceptioneze majoritatea.

La noi, suntem inca in faza incipienta. De ce? Fiindca strada si-a afirmat deocamdata doar dezamagirea, inclusiv in forme categorice, de genul: "toate partidele sunt la fel", "in 25 de ani nu s-a facut nimic bun" etc. etc.

Asta s-a mai spus si acum 3 ani, cand pica Boc. Indignatii au cerut si atunci ruperea oricarei punti cu partidele. De buna seama, exagerarile retorice sunt inevitabile, daca aroganta si coruptia devin enorme.

Uneori, in numele ameliorarii guvernarii, s-a ajuns chiar la negarea parlamentarismului. Problema e ca judecata categorica nu duce la o guvernare mai buna, ci - in cel mai bun caz - la populism.
www.ziare.com

Articole similare :
comments powered by Disqus