Stiri de ultima ora

Dezbatere electorală a candidaților pentru șefia Comisiei Europene, transmisă în direct în toată Uniunea Europeană

Dezbatere electorală a candidaților pentru șefia Comisiei Europene, transmisă în direct în toată Uniunea Europeană
Politic
Dezbatere electorală a candidaților pentru șefia Comisiei Europene, transmisă în direct în toată Uniunea Europeană

Parlamentul European a găzduit aseară dezbaterea electorală dintre candidaţii la funcția de preşedinte al Comisiei Europene. Înfruntarea a fost transmisă în toată Uniunea prin intermediul Eurovision. Fiecare dintre familiile politice și-a desemnat un candidat, iar şansele de succes depind de rezultatele la alegerile de pe 26 mai. Aflăm cine s-a impus în dezbatere de la Lucian Pîrvoiu, care s-a aflat în sală.

Dezbatere electorală pentru șefia Comisiei Europene

La dezbatere au participat șase candidați, dintre care cei mai cunoscuți sunt reprezentantul popularilor, germanul Manfred Weber și olandezul Frans Timmermans, actual prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, reprezentant al socialiștilor.

Manfred Weber, candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene, PPE: "Jean Claude Junker și-a numit Comisia Comisia ultimei șanse. E din PPE, a făcut o treabă bună. Eu vreau să îmi numesc comisia  unui nou început, a unei noi ere, de optimism în care să arătăm lumii că putem realiza multe împreună."

Frans Timmermans, candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene, S&D: "Aveți viitorul Europei în mână. Săptămâna viitoare veți decide soarta Europei pentru următorii cinci ani. Nu cred în cei care spun că Uniunea Europeană trebuie ruptă, nu cred nici în cei care spun că, pentru a evita ruperea, trebuie să păstrăm Europa așa cum e. Cred că trebuie să reformăm Europa în mod fundamental."

La dezbatere au mai participat reprezentanți ai conservatorilor, verzilor și liberalilor, însă de departe principalii contracandidați au fost Frans Timmermans și Manfred Weber, care nu s-au menajat pe timpul confruntării. Discuția a fost moderată de trei jurnaliști selectați de Eurovision din Franța, Germania și Finlada.

Candidații au primit întrebări din domeniul migrației, securității, populismului, schimbărilor climatice și rolului global al UE în lume.

Lucian Pîrvoiu, corespondent TVR la Bruxelles: Dincolo de fastul dezbaterii, aceasta riscă să rămână în istorie doar un exercițiu democratic. Din ce în ce mai multe voci spun că, după alegeri, sistemul de spitzenkandidaten va fi denunțat și că viitorul șef al Comisiei Europene va fi negociatorul Brexitului, Michel Barnier.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus