Stiri de ultima ora

De ce vrem un print strain?

De ce vrem un print strain?
Politic
In ultima vreme, a sporit numarul vocilor ce aduc in dezbaterea publica modele politice externe. Unele dintre propuneri sunt cel putin surprinzatoare.

Monica Macovei, de pilda, a cerut ca alegerile din Bucuresti sa fie amanate si, ca sa convinga audienta, a oferit drept exemplu Georgia. Aici scrutinul s-ar fi reprogramat "in vreo doua judete". Nu-i clar ce voia liderul M10, intrucat alegerile locale gruzine au fost amanate si-n 2001, si-n 2014, dar pe intreg teritoriul tarii, nu intr-o parte a acestuia.

Ioan Iovescu, senator UNPR, are o alta busola politica: Suedia. A preluat de-acolo ideea ca ziua de lucru sa aiba doar sase ore. Admiratia sa fata de nordici pare sa fie atat de coplesitoare incat exprimarea ei in romana a fost mult nesocotita: "Cei care lucreaza in fabrici pe banda, nu este usor ca opt ore sa tragi".

Bogdan Diaconu, deputat PRU, s-a indragostit, in schimb, de Germania, dar numai pentru a cere imitarea protestelor anti-imigranti, puse, zice el, sub lozinca "Merkel, ia-ti musulmanii si pleaca!". Ideea ipochimenului e sa-i altoiasca pe "politicienii romani care si-au dat acceptul pentru primirea imigrantilor". Reamintesc ca gazduim fix 15 refugiati.

Robert Negoita, primar PSD, are si el pasiunea modelelor straine, dar concluziile lui sunt net favorabile taberei patriotice. Edilul a anuntat , dupa analize temeinice la fata locului, ca "parcul IOR e cu cateva etaje mai sus decat Central Park din New York". America nu e la nivelul nostru: e adevarat ca suntem pe primul loc in lume la borduri si jgheaburi inutile.

Marian Munteanu, fostul lider al studentilor din Piata Universitatii, a fost infatisat de catre cei care l-au propus la Primaria Capitalei drept o copie a conservatorilor din Polonia. Un grup de intelectuali a replicat, zicand ca oamenii lui Jaroslaw Kaczynski "seamana cu Munteanu cat Solidaritatea cu Virgil Magureanu", seful SRI, numit de Ion Iliescu in 1990.
www.ziare.com

Articole similare :
comments powered by Disqus