Stiri de ultima ora

Codruța Kövesi, printre personalități care "configurează, agită și răscolesc Europa"

Codruța Kövesi, printre personalități care configurează, agită și răscolesc Europa
Politic
  De la Viktor Orbán — subversivul conservator al Europei — și opoziția Margrethei Vestager (comisarul european pentru concurență) față de titanii afacerilor globale la fondatorii mișcării Refugees Welcome și starul internațional Stromae, oamenii din lista Politico 28 agită și configurează viața publică europeană , se menționează într-un comunicat postat pe site-ul politico.eu .

Am început prin a întreba care sunt cei mai vizibili oameni în fiecare dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene, din Austria până în Regatul Unit. Lista noastră cuprinde oameni care nu sunt în poziții de putere evidente sau pe cei cu o atracție publică covârșitoare, dar care sunt, totuși, aproape de vârful puterii, unde atât de des este exercitată cea mai mare influență. Toți cei din lista noastră au capacitatea de a-și configura sfera lor de impact, fie că este vorba de o țară, o activitate transnațională, un sistem juridic, un referendum, o religie, o criză sau chiar de însăși noțiunea de identitate europeană , explică Matthew Kaminski, editorul executiv al Politico.

Întrebată de politico.eu care ar fi sloganul său pentru Europa, Laura Codruța Kövesi a răspuns: Mai multă educație, mai puțină corupție . Șefa DNA mărturisește că nu admiră în mod special niciun personaj istoric, dar precizează că admiră oamenii care au reușit să facă ceva în viață, care sunt serioși, responsabili și profesioniști .

La întrebarea Care sunt cele trei lucruri pe care le luați cu dumneavoastră oriunde mergeți? , răspunsul lui Kövesi este O carte, echipament sportiv și un telefon .

Prima femeie devenită procuror general al României, Laura Codruța Kövesi avea numai 33 de ani când a fost numită în această funcție, în 2006. După șapte ani, a fost marcată o altă bornă atunci când Kövesi a fost numită șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), o instituție creată pentru a combate corupția la nivel înalt în perioada când România se pregătea pentru aderarea la UE. De atunci, ea conduce instituția care a anchetat cazuri de corupție implicând politicieni români marcanți, din toate partidele: fostul ministru Elena Udrea; primarul municipiului București, Sorin Oprescu; fratele fostului președinte Traian Băsescu și Victor Ponta, care la momentul punerii sub acuzare, în septembrie, încă era prim-ministru , notează publicația online.

Aceasta mai reține faptul că, numai în primele nouă luni ale acestui an, DNA condusă de Kövesi a pus sub acuzare 14 actuali sau foști parlamentari, patru miniștri, pe Victor Ponta, care a demisionat la începutul lui noiembrie, și 10 primari de orașe.

Fiică de procuror, Kövesi a făcut dreptul la începutul anilor 90, primii ani ai noii Românii democratice. Ea și-a început activitatea într-un cadru eminamente masculin, când sistemul încuraja discriminarea de gen în ceea ce privește numirile. De atunci lucrurile s-au schimbat. Discriminarea a dispărut din sistemul judiciar, iar numirile și promovările se bazează acum pe alte criterii , explică șefa DNA pentru politico.eu.

În prezent, mulți cetățeni obișnuiți o privesc pe Laura Codruța Kövesi cu speranța că politica și societatea din România pot fi curățate de corupția profundă care a afectat țara după căderea comunismului, adaugă publicația citată.

Există și critici ai șefei DNA, care susțin că aceasta face jocuri politice. Răspunsul ei este acela că DNA îi urmărește pe toți oficialii suspectați de fapte de corupție, în ultimii ani fiind anchetați politicieni din toate partidele, indiferent că acestea se aflau la putere sau în opoziție. În 90% din cazurile de punere sub acuzare s-au dictat condamnări, ceea ce, subliniază șefa DNA, arată că probele sunt solide și procedura judiciară este respectată.
dcnews.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus