Stiri de ultima ora

CCR amână pentru 12 februarie luarea deciziei privind Codul Administrativ. Guvernul Dăncilă adopta actul normativ prin OUG, deși acesta fusese respins de Parlament

CCR amână pentru 12 februarie luarea deciziei privind Codul Administrativ. Guvernul Dăncilă adopta actul normativ prin OUG, deși acesta fusese respins de Parlament
Politic
„Dezbaterea a fost amânată pentru completarea documentării”, au precizat sursele citate.

Avocatul Poporului a ridicat, în 28 august, o excepție de neconstituționalitate la CCR legată de Ordonanța de Urgență pentru aprobarea Codului Administrativ.

Renate Weber a explicat că a contestat trei aspecte.

„Primul este cel care vizează situația extraordinară și de urgență și în conformitate cu prevederile constituționale, motivarea urgenței ea însăși trebuie analizată atunci când facem o apreciere și concluzia noastră a fost că prin motivare nu se justifică de fapt urgența.

O a doua chestiune de neconstituționalitate se referă la raporturile dintre Parlament și Executiv, pentru că așa cum știți Codul Administrativ a fost declarat neconstituional în totalitate de CCR , s-a întors în Parlament, care a respins. Și acțiunea Guvernului poate fi interpretată ca o sancționare a Parlamentului, ceea ce nu este normal, pentru că în realitate Parlamentul controlează Guvernul.

Al treilea aspect la care ne-am referit este legat de faptul că din condițiile pe care le prevede noul Cod Administrativ, pentru numirea ce membru al Guvernului a dispărut condiția incompatibilității. La momentul numirii nu trebuie să mai fii incompatibil. Există chiar și un text expres care dă 15 zile noului membru al cabinetului să iasă din incompatibilitate. Dacă nu iese, își pierde calitatea. Am considerat că asta fragilizează poziția Guvernului și în felul acesta este afectată o instituție publică fundamentală a statului. AI persoane care nu doar că sunt numite, dar trec printr-o procedură care ține de Parlament, de Președinte și abia apoi au posibilitatea să iasă din incompatibilitate, iar dacă nu ies își pierd calitatea în Guvern. Nouă ni se pare că în felul acesta se vulnerabilizează Guvernul”, explicase Weber, într-o conferință de presă.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus