Stiri de ultima ora

Campania electorală, pe final; Victor Ponta și Klaus Iohannis în cursa pentru Cotroceni

Campania electorală, pe final; Victor Ponta și Klaus Iohannis în cursa pentru Cotroceni
Politic
Victor Ponta (Alianța PSD-UNPR-PC) și Klaus Iohannis (ACL) se vor confrunta, duminică, în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Candidatul Alianței PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a obținut 40,44% (3.836.093 voturi) în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2 noiembrie, iar reprezentantul ACL, Klaus Iohannis, 30,37% (2.881.406 voturi).

Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a început pe 7 noiembrie, după publicarea deciziei CCR de confirmare a rezultatelor primului tur în Monitorul Oficial, și se va încheia sâmbătă, pe 15 noiembrie, ora 7,00.

*** Victor Ponta dorește schimbarea profilului șefului statului

Premierul Victor Ponta și-a lansat candidatura la alegerile prezidențiale pe 20 septembrie pe Arena Națională.

Programul prezidențial al lui Ponta se intitulează "Victor Ponta președinte — Marea Unire a românilor și cuprinde zece obiective: Proiectul unui președinte util, care unește și construiește; Egalitate de șanse în societate; Dreptate până la capăt; România, stat euro-atlantic puternic, bazat pe o economie de top în regiune; Tinerii — viitorul României; O națiune sănătoasă; Securitatea națională și siguranța cetățeanului; România digitală; Promovarea culturii românești; O societate echitabilă.

*** Klaus Iohannis dorește funcția de la Cotroceni pentru a face "altfel de politică"

Candidatul Alianței Creștin-Liberale la Președinție, Klaus Iohannis, a declarat că a intrat în cursa electorală pentru a face altfel de politică.

Programul prezidențial al lui Klaus Iohannis se numește România lucrului bine făcut . El și-a propus 11 obiective pentru mandatul său: Educația ca resursă de performanță a României; Economia liberală: competitivitate și prosperitate; Agricultură performantă și dezvoltarea satului românesc; Infrastructura ca instrument al europenizării României; Regionalizarea și descentralizarea ca vectori ai modernizării; Parcursul european al Republicii Moldova ca prioritate națională; Investiția în sănătate — o investiție în viitor; Viziunea fiscal-bugetară: regândirea relației dintre stat și cetățean; Cum răspundem la viitorul sistemului de pensii; Reforma instituțiilor politice și administrative; Demografia — o provocare pe termen lung.

*** 14 candidați au luat startul pentru Cotroceni

Paisprezece candidați s-au înscris în cursa prezidențială, la finalul primului tur de scrutin rămânând în competiție doi dintre cel mai bine clasați competitori — premierul Victor Ponta și primarul Sibiului Klaus Iohannis. Și-au mai încercat șansele la funcția supremă în stat fostul prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, foștii miniștri Elena Udrea, Monica Macovei și Kelemen Hunor, fostul secretar de stat Mirel Mircea Amariței, fostul șef al SIE Teodor Meleșcanu, foștii parlamentari William Brînză, Gheorghe Funar și Szilagyi Zsolt, fostul europarlamentar Corneliu Vadim Tudor, jurnalistul Dan Diaconescu și președintele Partidului Alianța Socialistă, Constantin Rotaru.

*** Susținătorii celor doi candidați în turul doi

Președintele PLR, Călin Popescu-Tăriceanu, jurnalistul Dan Diaconescu (PP-DD), fostul șef al SIE Teodor Meleșcanu și președintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, au anunțat că îl susțin pe Victor Ponta, în timp ce Elena Udrea, Monica Macovei și Szilagyi Zsolt pe Klaus Iohannis.

* Președintele PLR, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că îl susține pe Victor Ponta, afirmând că obiectivul principal este câștigarea alegerilor prin eliminarea oricărei posibilități ca regimul Băsescu să se reproducă sub o formă sau alta. "Obiectivul principal pe care trebuie să-l atingem, anume câștigarea alegerilor prin eliminarea oricărei posibilități ca regimul Băsescu să se reproducă sub o formă sau alta, mă refer aici la domnul Iohannis, și le-am cerut colegilor mei să îmi dea un mandat în acest sens, pe care mi l-au acordat", a spus Tăriceanu.

* La rândul său, Dan Diaconescu a spus că PP-DD își păstrează identitatea și rămâne fidel valorilor promovate în fața românilor prin "Proiectul celor 100 de puncte". "Victor Ponta rămâne un mare adversar politic al meu. Sper ca odată ajuns președinte să onoreze cele 20 de măsuri pe care și le-a însușit din programul meu politic. În cazul în care nu o va face, vom reîncepe războiul împotriva sa. Prin urmare, propunem susținerea celui care astăzi este prim-ministru, a celui pe care poporul l-a votat în numărul cel mai mare în primul tur. Așadar, îi invit pe toți românii să se prezinte la vot și să facă ceea ce doresc ei în cabina de vot. Nu voi tranzacționa niciodată, nu voi negocia cele 400.000 de voturi, dar le voi spune românilor, în fiecare zi, până duminica viitoare, care sunt motivele pentru care să nu îl voteze pe Klaus Iohannis", a spus Diaconescu.

* Președintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat că nu va vota niciodată "un străin de neam și lege", apreciind că liderul ACL, Klaus Iohannis, a făcut "greșeli monumentale" pentru mișcarea naționalistă din România. "Klaus Iohannis și echipa lui au făcut niște greșeli monumentale pentru mișcarea naționalistă din România. Într-un an de profundă criză, mișcările naționaliste și justițiare au crescut ca din apă. Știți bine ce se întâmplă în Marea Britanie, în Franța, în Italia, peste tot cresc aceste mișcări. Ca naționalist român (...), eu nu voi vota niciodată un străin de neam și lege, un om de o altă etnie. Prin absurd, prin antiteză, Klaus Iohannis ar putea deveni președintele României, atunci când voi deveni eu președintele Germaniei. (...) Îl asigur că nu va fi președintele României, pentru că țara asta e locuită", a spus Vadim Tudor.

Uniunea Națională pentru Progresul României a încheiat un protocol de colaborare cu Partidul România Mare privind susținerea candidaturii premierului Victor Ponta în turul doi al alegerilor prezidențiale.

* Europarlamentarul Monica Macovei s-a angajat să îl sprijine pe candidatul ACL, Klaus Iohannis, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale dacă acesta va susține câteva "cerințe minimale pentru salvarea statului de drept și a democrației în România". Monica Macovei i-a cerut, printre altele, lui Klaus Iohannis să nu promulge legea grațierii și a amnistiei, să organizeze în 2015 un referendum național pentru eliminarea imunității parlamentarilor, miniștrilor și a președintelui, să acționeze ferm pentru continuarea și aprofundarea Parteneriatului strategic cu SUA și pentru menținerea angajamentelor României față de NATO și să continue procesul de integrare a României în UE.

* Vicepreședintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Szilagyi Zsolt, a declarat că formațiunea sa îl susține în turul doi al alegerilor pe candidatul ACL, Klaus Iohannis, el făcând și un apel la locuitorii tuturor provinciilor istorice din țară să se prezinte în număr cât mai mare la vot.

* Președinta Partidului Mișcarea Populară, Elena Udrea, a afirmat că susținătorii săi sunt mai anti-PSD și mai anti-Victor Ponta chiar decât electoratul ACL și că votul din turul doi al alegerilor prezidențiale trebuie să fie unul anti-Ponta.

*** BEC a stabilit formatul buletinului de vot pentru al doilea tur de scrutin al prezidențialelor

Potrivit unei decizii a BEC, pe prima pagină a buletinului de vot se imprimă două patrulatere, egale între ele, cuprinzând numele și prenumele candidaților, în ordinea numărului de voturi valabil exprimate, obținute în primul tur de scrutin, de la stânga spre dreapta.

În colțul din stânga sus al fiecărui patrulater se înscrie denumirea integrală a alianței electorale, iar în colțul din dreapta sus se înscrie semnul electoral al alianței.

De asemenea, în colțul din stânga jos al fiecărui patrulater se înscriu prenumele și numele candidatului alianței electorale respective, iar în colțul din dreapta jos se înscrie denumirea prescurtată a alianței electorale.

Potrivit BEC, prenumele și numele candidaților, precum și cuvintele ce se înscriu în interiorul patrulaterelor se tipăresc cu litere corp 12 verzale drepte.

În decizia BEC se mai precizează că a doua pagină a buletinului de vot nu va fi imprimată, urmând ca pe aceasta să se aplice ștampila de control de către președintele biroului electoral al fiecărei secții de votare.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus