Stiri de ultima ora

Cîțu: Teodorovici și Dăncilă au știut din aprilie că deficitul bugetar va fi de peste 4%. Au mințit tot timpul / Ministrul Finanțelor a prezentat documentele (VIDEO)

Cîțu: Teodorovici și Dăncilă au știut din aprilie că deficitul bugetar va fi de peste 4%. Au mințit tot timpul / Ministrul Finanțelor a prezentat documentele (VIDEO)
Politic
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a prezentat documente interne din Ministerul Finanțelor prin care arată că predecesorul său, Eugen Teodorovici , și fostul premier Viorica Dăncilă au fost avertizați încă din ianuarie de subordonați că deficitul bugetar va trece de 4%. Și aceste avertismente nu s-au oprit la luna ianuarie.

În tot acest timp, Teodorovici și Dăncilă susțineau în spațiul public că totul e OK și nu avem de ce să ne facem griji.

„Un prim document care a fost publicat în 28 ianuarie, o notă internă către ministrul Finanțelor. Atunci se elabora proiectul de buget. Atunci, eu, Consiliul Fiscal, instituțiile internaționale am tot spus că veniturile la buget sunt supraestimate. Era o concluzie unanimă în afara Guvernului că veniturile sunt supraestimate. Ni se spunea atunci că nu știm despre ce vorbim și, totuși, în interior existau note de avertizare către ministru care ne spuneau așa: „introducerea în proiectul de buget a unor venituri semnificative ce urmează a fi colectate de ANAF în 2019, suplimentar față de cele estimate în baza proiecțiilor macro-economice, a veniturilor din vânzarea licențelor 5G și, în plus, materializarea proiecțiilor privind creșterea fondului de salarii din economie pot duce la o pierdere potențială de venituri de 12,8 miliarde față de proiectul de buget aprobat”.

Deci, din 28 ianuarie, Teodorovici știa că s-ar putea să aibă veniturile supraestimate în buget. A fost avertizat în acest moment și nu s-a întâmplat nimic. În aprilie, au apărut primele semne serioase, tot într-o notă internă privind execuția preliminară pentru aprilie 2019. O estimare a încasărilor arată o nerealizare de 4,5 miliarde de lei din program deja în 3 luni. Mai important: „fără măsuri suplimentare există o probabilitate mare de creștere a deficitului bugetar la 4% din PIB”.

În iunie continuă deteriorarea execuției bugetare, un nou avertisment: „amânarea masivă a plăților sau nerambursarea TVA ar fi inutile fără măsuri suplimentare”.

Și Viorica Dăncilă a fost avertizată în iulie și în septembrie de la Ministerul Finanțelor că veniturile sunt sub estimări.

Guvernul PSD a știut de la începutul anului că deficitul bugetar se duce la 4% fără măsuri suplimentare. Au mințit tot timpul”, a explicat Florin Cîțu.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus