Stiri de ultima ora

Băsescu, despre Lazăr şi „cotinuitatea condamnării comunismului”: „Pe atmosfera care s-a creat ar trebui să demisioneze sau Iohannis să-l revoce”

Băsescu, despre Lazăr şi „cotinuitatea condamnării comunismului”: „Pe atmosfera care s-a creat ar trebui să demisioneze sau Iohannis să-l revoce”
Politic
Traian Băsescu a declarat că, deşi nu există documente despre implicarea lui Augustin Lazăr în persecutarea disidentului Iulius Filip, el ar trebui să demisioneze din funcţia de procuror general sau Klaus Iohannis ar fi trebuit să îl revoce, ca să asigure „continuitatea condamnării comunismului”.

48 afişări

Băsescu, despre Lazăr şi „cotinuitatea condamnării comunismului”: „Pe atmosfera care s-a creat ar trebui să demisioneze sau Iohannis să-l revoce”. Foto: Hepta

„E complicat de spus ce ar trebui să facă pentru că deocamdată suntem într-o dezbatere publică jurnalistică. Deci un ziarist, alt ziarist, publică documente, fac documente etc. Nu avem un document oficial. Pe de altă parte, îmi aduc aminte ce mi-a făcut presa pentru că am cerut mapa profesională când am respins-o pe Norica Nicolai, tocmai pentru a anchetat pe unul în locul unui altuia, un om a ajuns în puşcărie. Constatând asta am spus că nu o numesc. Dacă ar fi fost cerută mapa profesională a lui Lazăr, lucrurile acestea s-ar fi văzut. Sunt preşedintele care a condamnat comunismul, în baza unui raport de sute de pagini care include penitenciarele şi viaţa penitenciarelor în regimul comunist şi alt capitol e justiţia, de unde se vede cum era justiţia un instrument al ţinerii sub control a populaţiei şi un instrument impotriva clasei. Procurorii, ei erau jupâni, cum s-a încercat şi aici cu dosarele deschise judecătorilor. Aţi văzut la Oradea. Pe atmosfera care s-a creat domnul procuror general ar trebui să demisioneze singur. Nu are rost să ducă o bătălie pe care o pierde. Nu are rost să mai stea. Dacă nu, ar fi responsabilitatea preşedintelui, ca asigurând continuitatea condamnării comunismului, pe care a făcut-o un alt preşedinte inaintea sa, să îl elibereze din funcţie. Este simbolic, pentru că este la sfârşit de mandat, dar ar trebui făcută. Să îl elibereze din funcţie, nu pentru că există documente oficiale ale unei instituţii care să confirme lucrul acesta, dar dezbaterea publică e suficientă şi a fost alimentată cu documente”, a afirmat Traian Băsescu, duminică seară la România TV.

Întrebat care din aceste două scenarii se va întâmpla, demisia sau revocarea lui Augustin Lazăr, Traian Băsescu a răspuns: „Nu ştiu. Eu spre exemplu nu m-am solidarizat public cu ideea, dintr-un motiv simplu, că s-a făcut această solicitare printr-o abordare politică. Adică a făcut-o domnul Tăriceanu imediat după ce au apărut documente în Luju. Şi m-am abţinut. Eu nu aş face cererea de revocare în numele a ceea ce făcut Tăriceanu, ci în numele raportului de analiză care a condamnat comunismul, ca fiind un regim ilegitim şi criminal. Eu am citit concluziile raportului în Parlament”. Tot mai multe persoane publice îi cer demisia lui Augustin Lazăr, după ce a apărut, în spaţiul public, faptul că a făcut parte, în anii 80, din comisia care a refuzat eliberarea condiţionată a disidentului Iulius Filip.

Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis o scrisoare deschisă şefului statului Klaus Iohannis, prin care i-a solicitat să semneze urgent decretul de revocare din funcţie a procurorului general urmare a dezvăluirilor potrivit cărora Augustin Lazăr a fost implicat în persecutarea disidentului Iulius Filip. Liderul ALDE a anunţat ulterior că nu a primit un răspuns de la şeful statului. Procurorul general Augustin Lazăr a catalogat drept grosolănii declaraţiile potrivit cărora procurorul deschidea sau închidea pe cineva într-un penitenciar. Lazăr nu exclude totuşi ca printre dosare să se fi aflat şi cel al disidentului Filip, dar susţine că totul era calculat matematic.  
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus