Stiri de ultima ora

Vine Moș Nicolae! Ați fost cuminți?! Iată CELE MAI POTRIVITE cadouri din GHETUŢE

Vine Moș Nicolae! Ați fost cuminți?! Iată CELE MAI POTRIVITE cadouri din GHETUŢE
Monden
Mai sunt doar câteva zile până va veni Moș Nicolae . Nimic nu se compară cu bucuria şi emoţia pe care copiii le simt atunci când dau fuga la ghetuţe , să vadă ce le-a adus Moșul.

 Chiar dacă părinţii vor să le facă surpriza mai frumoasă, mai bogată, psihologii şi specialiştii în folclor îi sfătuiesc să se limiteze la dulciuri. Sunt cele mai potrivite daruri pe care le aduce Moşul. Aţi fost cuminţi în acest an? V-aţi lustruit ghetuţe le şi le-aţi aşezat frumos, în pragul uşii? Atunci aveţi mari şanse să vă viziteze Moşul. Aşa le spun părinţii copiilor lor în fiecare an, în seara zilei de 5 decembrie. Cadourile cele mai potrivite sunt dulciurile preferate, fie cumpărate din comerţ, fie făcute în casă, din ingrediente naturale. ”Tradiţia spune că în ghetuţe se pun dulciuri de post, cum ar fi cornuleţe cu nucă, plăcinte, colăcei unşi cu miere, fructe proaspete sau uscate, bomboane. Nu se fac cadouri substanţiale pentru că e Post şi pentru că este anticipat un cadou mai mare, de la Moş Crăciun. Jucăriile şi hăinuţele se dăruiesc la Crăciun. Acum, doar de mâncare. Dulcele simbolizează binele, frumosul, armonia, este un ”popas” în perioada Postului Crăciunului”, explică Doina Işfănoni, cercetător etnolog  la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”. 

Fraţii trebuie să primească daruri perfect egale. Dacă în familie sunt doi sau mai mulţi fraţi, darurile primite trebuie să fie perfect egale, altfel se poate lăsa cu scandal. Ei se uită unul “în ograda” altuia, ca nu cumva celălalt să primească ceva mai tentant, mai bun.

 „Oricât de mult ar ţine unul la altul, invidia şi gelozia apar inevitabil între fraţi, la un moment dat. Li se pare că părinţii îl iubesc mai mult pe celălalt, sau că îi dau mai multă dreptate, mai multă atenţie. Iar când e vorba de primit cadouri, lucrurile devin şi mai sensibile. Părinţii trebuie să aibă mare grijă ca să îi mulţumească pe amândoi şi să evite eventualele certuri dintre ei”, spune psihologul Mihaela Vintilă. Astfel, câte ciocolate, câte punguţe cu dulciuri primeşte unul, atâtea şi celălalt. Singurele diferenţe le poţi face la tipul de ciocolată sau de prăjitură, în cazul în care copiii au gusturi şi preferinţe diferite. „Nu faceţi absolut nicio diferenţă, mai ales când le oferiţi daruri. E bine să le arătaţi copiilor că îi iubiţi pe amândoi la fel. Pe termen lung, invidia, gelozia şi ranchiuna dintre fraţi se poate prelungi şi la maturitate. Riscă să nu aibă o relaţie apropiată, să nu se înţeleagă bine”, atrage atenţia Mihaela Vintilă. 

Daruri simbolice şi pentru cei mari. Nu numai cei mici primesc daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Oricine, indiferent de vârstă, poate primi şi face daruri oricărui prieten apropiat sau celorlalţi membri ai familiei. Evident, nu uita că, la această sărbătoare, cadourile trebuie să fie simbolice. O ciocolată bună, o pungă cu bomboane frumos împachetate, o cutie de cafea sau un cozonac făcut în casă, toate acestea bucură pe oricine şi sunt daruri potrivite. 
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus