Stiri de ultima ora

VIDEO Selly critică dur sistemul de educaţie românesc şi-i enumeră toate hibele: „Cei care conduc învăţământul sunt fie proşti, fie ticăloşi“

VIDEO Selly critică dur sistemul de educaţie românesc şi-i enumeră toate hibele: „Cei care conduc învăţământul sunt fie proşti, fie ticăloşi“
Monden
În continuare, vloggerul a lăudat liceul în care a studiat timp de patru ani, dar şi pe profesorii pe care i-a întâlnit. „Programa mea nu e cu cu vreun liceu sau cu vreun profesor, problema mea este cu programa şcolară şi cu materia care este predată în şcolile din România. Pentru că ce învăţăm noi la şcoală nu are legătură cu realitatea, şi asta este o mare mare problemă“, a adăugat el. 

Tânărul susţine că şcoala din România, punând accentul pe liceu, nu te pregăteşte pentru viitor, ci pentru trecut: „Şi nu am inventat eu asta, există oameni mult mai inteligenţi decât mine care au aceeaşi părere. Uitaţi-vă puţin cum se schimbă lumea din jurul vostru, gândiţi-vă puţin la ce telefon aveaţi acum 10 ani, de exemplu, şi ce telefon aveţi acum. Gândiţi-vă efectiv cum arăta lumea din jurul vostru acum 20 de ani şi cum arată acum, la cât de mult a avansat tehnologia. Sau acum 30 de ani, cât de dificil era să iei legătura cu cineva care era de partea cealaltă a Pământului şi cum, acum, cu un singur click îi putem vedea şi auzi la o calitate foarte bună. Şi în lumea asta super modernă, super digitalizată, unde lucrurile se schimbă foarte, foarte repede, lucrurile pe care noi le învăţăm la şcoală au rămas aceleaşi cam de 30 de ani încoace. Şi din cauza asta, când ieşi pentru prima dată pe poarta liceului cu BAC-ul luat şi cu diploma în mână, ai ieşit perfect pregătit în 2020 pentru anul 1990. Asta gândindu-ne că era actual ce se preda atunci, dar nu prea cred“. 

„Gândiţi-vă la câte meserii noi au apărut în ultimii 20 de ani, de la programatori, IT-işti, vloggeri etc. Gândiţi-vă câte meserii au devenit inutile între timp şi căte lucruri cu adevărat aplicabile în viaţa reală, în viaţa de zi cu zi, învăţaţi de fapt în liceu. Toată lumea se concentrează pe materiile de BAC, iar restul materiilor sunt o glumă, sunt ignorate complet (...). cu 40% analfabeţi funcţional în România, şcoala românească îţi promite că ce vei învăţa aici te va pregăti pentru viitor. Dar întrebaţi un om care este realizat în viaţă, din orice ierarhie socială, cît de mult l-a ajutat şcoala să ajungă acolo unde este el. (...) Învăţăm şi  lucruri utile în şcoală, de la matematică la istorie, dar mi se pare că se pune obsesiv accentul pe câteva materii, în timp ce altele care sunt cu mult mai importante, cum ar fi educaţia financiară, educaţia civică sunt băgate complet sub preş. Şcoala ocoleşte materiile astea, iar eu cred că cei care iau deciziile, nu fac asta din greşeală. Cred că e o treabă intenţionată acolo. Oamenii care conduc învăţământul din România, de 30 de ani încoace, cei care au într-adevăr putere de decizie asupra lucrurilor care se întâmplă, sunt fie proşti, fie ticăloşi. Iar de cele mai multe ori sunt şi proşti şi ticăloşi“, a mai spus Selly.

În continuare, el a vorbit despre lipsa unei materii foarte importante în prezent, educaţia financiară.

„Am zis de educaţia financiară. Adevărul este că românii sunt îngropaţi în rate şi datorii. De ce să nu înveţi la şcoală despre cum să-ţi gestionezi mai bine banii, despre cum funcţionează banii, de ce să iei un credit şi despre cum funcţionează băncile (...)? Suntem o societate capitalistă, iar orice idee, orice obiect, orice muncă este convertibilă în bani“. 

Selly a vorbit şi despre cum sistemul de educaţie românesc te învaţă mai degrabă să toceşti şi să reproduci ideile altora, nu cum să ai o gândire critică şi să fii capabil să-ţi argumentezi propriile idei. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus