Stiri de ultima ora

Un pionier al muzicii rap a murit la vârsta de 57 de ani

Un pionier al muzicii rap a murit la vârsta de 57 de ani
Monden
Big Bank Hank, unul dintre membrii trioului Sugarhill Gang, al cărui single "Rapper s delight", lansat în 1979, este considerat primul cântec rap din istorie, a murit marţi, din cauza unui cancer, la vârsta de 57 de ani, informează AFP.

Născut în cartierul Bronx din New York, Big Bank - al cărui nume real a fost Henry Jackson - a murit în spitalul din Englewood, în statul New Jersey, a precizat purtătorul de cuvânt al grupului Sugarhill Gang.

"Suntem întristaţi de vestea despre moartea fratelui nostru. Odihneşte-te în pace, Big Bank", au declarat Wonder Mike şi Master Gee, ceilalţi doi membri ai grupului.

Muzica rap s-a născut în anii 1970 în Bronx, iar "Rapper s delight", lansat de Sugarhill Gang, este primul cântec din acest gen muzical care a intrat, în 1980, în Topul 40 al celor mai bune piese americane.

Structura acelui cântec, în care unul dintre rapperi se laudă cu reuşitele sale, pe un ritm muzical dominat de bas împrumutat dintr-un alt cântec, "Good times", lansat de grupul Chic, a stat apoi la baza majorităţii pieselor hip-hop din deceniile care au urmat.

În acel cântec, Big Bank Hank spune: "Am mai multe haine decât Mohamed Ali / Şi mă îmbrac atât de sălbatic / Am gărzi de corp, am două maşini mari / Nu o duc rău deloc".

Cântecul, a cărui versiune pe album durează aproape 15 minute, începe cu o serie de cuvinte care au rămas întipărite în memoria multor ascultători care, în epocă, nu cunoşteau muzica rap: "I said a hip hop/the hippie, the hippie/The hip, hip a hop/And you don t stop".

Chitaristul grupului Chic, Nile Rodgers, a iniţiat un proces după ce a ascultat "Rapper s delight", pentru ca grupului său disco să îi fie recunoscută paternitatea piesei şi ca acesta să obţină bani din drepturile de autor, premisele viitoarelor litigii pe care industria hip-hop le-a cunoscut apoi vreme de mulţi ani.

Big Bank Hank lucra ca paznic la un club de noapte şi bucătar-pizzar atunci când a fost reperat de Sylvia Robinson, o fostă cântăreaţă de R&B devenită producătoare, care încerca să alcătuiască un grup rap, pe care l-a denumit în onoarea cartierului Sugar Hill din Harlem.
www.gandul.info

Articole similare :
comments powered by Disqus