Stiri de ultima ora

Un nou telescop de 700 de milioane de dolari va oferi cea mai extinsă imagine a Universului

Un nou telescop de 700 de milioane de dolari va oferi cea mai extinsă imagine a Universului
Monden
Un nou telescop care va fi construit în Chile va oferi cea mai extinsă imagine a Universului. La reuniunea anuală a Societăţii Astronomice Americane de săptămâna trecută, proiectul noului telescop revoluţionar numit LSST s-a bucurat de multe aprecieri, potrivit phys.org.

Foto captura cdn.phys.org/

Fostul director de la Microsoft, Charles Simonyi, s-a alăturat sâmbătă în Tucson, Arizona, altor personalităţi pentru a sărbători finalizarea asamblării oglinzii de 20 de tone a noului telescop denumit LSST. Este vorba despre cea mai mare oglindă convexă realizată vreodată. Simonyi, care a vizitat de două ori Staţia Spaţială Internaţională ca turist, a donat 20 milioane dolari pentru oglindă. Fostul său şef, Bill Gates, a contribuit cu 10 milioane de dolari.

Pe ecranul telescopului nu au apărut deocamdată imagini cu galaxii sau nebuloase, ci un anunţ în care scria că LSST face angajări. Aceasta este o veste binevenită într-un domeniu în care locurile de muncă sunt greu de găsit. Este, de asemenea, o dovadă că, după decenii de planificare şi de strângere de fonduri,  un vis susţinut de miliardarii din Seattle este pe cale de a deveni realitate, potrivit  phys. org .

Construcţia telescopului de 700 milioane de dolari va începe în această primăvară pe un vârf de munte în Chile.

"Sperăm să obţinem primele date în 2019", a declarat astronomul Zeljko Ivezic.

Acronimul LSST provine de la Telescop de Mare Supraveghere Sinoptică, un nume despre care astronomii sunt de acord că este greoi pentru cel mai puternic aparat de cartografiere a cerului din lume. În timp ce majoritatea telescoapelor pot lua doar instantanee înguste de spaţiu, LSST va scana cerul continuu, în fâşii largi.

Telescopul va oferi o imagine a cerului din emisfera sudică la fiecare trei zile, ceea ce Telescopul Spaţial Hubble ar putea face odată la 120 ani. Astronomii vor putea astfel să urmărească mişcarea a miliarde de obiecte în spaţiu, ciocnirea galaxiilor, precum şi naşterea şi moartea unor stele.

“Cu capacitatea sa de a detecta obiectele în cele mai îndepărtate colţuri ale universului, LSST a fost conceput pentru a aborda unele dintre cele mai mari provocări ale astronomiei”, a declarat fizicianul Steven Kahn, de la Universitatea Stanford, director al proiectului LSST.

Pe de altă parte, telescopul va putea oferi informaţii privind asteroizii care lovesc Pământul.

LSST va căuta planete mai îndepărtate şi va căuta indicii privind formarea sistemului solar.

Premiul Nobel în 2011 în fizică a fost acordat pentru trei oameni de ştiinţă, cei trei fiind recompensaţi pentru "descoperirea expansiunii accelerate a universului prin observaţiile efectuate asupra unei supernove îndepărtate". Ei au ajuns la concluzia că universul se extinde într-un ritm din ce în ce mai rapid, şi nu încet, aşa cum era de aşteptat.

LSST este de aşteptat să detecteze 250.000 supernove în fiecare an, comparativ cu 42 de supernove în trei ani de observaţie cu telescopul spaţial Hubble, a spus Kahn.

În următorii doi ani, proiectul îşi propune să angajeze mai mult de 50 de oameni de ştiinţă şi ingineri, au anunţat reprezentanţii proiectului.

Telescopul, un parteneriat public-privat, este finanţat în comun de către Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Departamentul de Energie.

La momentul în care va deveni deplin operaţional - probabil până în 2021 - toate datele şi imaginile oferite de LSST vor fi disponibile publicului. Orice persoană cu un calculator va putea să aibă acces online la datele oferite de noul telescop.
www.gandul.info

Articole similare :
comments powered by Disqus