Stiri de ultima ora

Trei exploratori au parcurs în 50 de zile cel mai întins deșert de nisip de pe glob

Trei exploratori au parcurs în 50 de zile cel mai întins deșert de nisip de pe glob
Monden
Trei exploratori și cămilele lor se apropie cu greu marți de Doha, capitala statului Qatar, unde se va încheia expediția lor de 50 de zile prin cea mai mare întindere de nisip continuă din lume, aflată în sudul Peninsulei Arabice, relatează AFP.

Conducătorul echipei, britanicul Mark Evans, și-a propus să refacă drumul de 1.300 de kilometri parcurs în 1930 de compatriotul său Bertram Thomas în deșertul Roub al-Khali, care are o suprafață de 650.000 kilometri pătrați, aproximativ cât Franța, Belgia și Olanda la un loc.

Expediția a plecat în 10 decembrie 2015 din Salalah, în sudul sultanatului Oman, și a trecut prin vaste zone nelocuite din Arabia Saudită, ajungând, în cele din urmă, în Qatar. Evans și cei doi camarazi ai săi au început marți în zori ultima etapă a itinerariului lor la sud de Doha, sperând să ajungă în punctul terminus în cursul serii sau miercuri dimineață.

Amenințat de unele triburi și nevoit să caute permanent surse de apă, Bertram Thomas a făcut drumul în 57 de zile în urmă cu 85 de ani. Acest record va fi depășit, dar trebuie "să spun cât de mult îi respectăm pe înaintașii noștri pentru ceea ce au realizat", a spus Mark Evans, 54 de ani.

Unul dintre cei care au parcurs distanța alături de Evans este strănepotul unui șeic participant la expediția lui Thomas. "Am vrut să reconstitui ce a făcut străbunicul meu", a spus șeicul Moubarak Saleh Mouhammad Salah ben Kalout. "Sunt mândru că a făcut parte din expediția inițială", a adăugat el.

Spre deosebire de Bertram Thomas, Mark Evans și tovarășii săi de expediție au putut utiliza GPS-ul și smartphone-urile pentru a comunica cu lumea exterioară, în timp ce două vehicule care duceau apă și hrană i-au însoțit pe parcursul călătoriei. Dar, ca și Thomas, exploratorii de astăzi au mers prin imense dune de nisip prin Arabia Saudită, au îndurat temperaturi foarte ridicate în cursul zilei și un frig glacial în timpul nopții. Au dormit fără corturi, sub cerul liber.

Echipa a primit sprijin din partea celor trei țări parcurse. De exemplu, cămilele au fost furnizate de familia regală din Qatar. Mark Evans a spus în 10 decembrie 2015 că expediția sa era posibilă datorită ajutorului guvernului din Oman, care a facilitat trecerea frontierelor cu Arabia Saudită și Qatar.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus