Stiri - Editia din date de 27-07-2015

Arhiva stiri din data de:
27-07-2015 Stiri de ultima ora din

Şi-a schimbat numele şi s-a angajat în cinematografie pentru a ascunde faptul că a lucrat în lagărul unde au fost executaţi 1.400 de evrei. Acum trecutul l-a ajuns din urmă

Monden
Helmuth Leif Rasmussen, voluntar nazist de origine daneză, a fost gardian al unui lagăr de muncă din pădurea Waldlager din Bobruisk, Belarus, unde evreii prea bolnavi, obosiţi şi nemâncaţi erau obligaţi să-şi sape gropile, să se dezbrace şi apoi erau împuşcaţi în cap.

După război, presupusul criminal şi-a schimbat numele de familie pentru a-şi ascunde trecutul odios şi a devenit tehnician de lumini în domeniul cinematografiei.

În prezent, Rasmussen are 90 de ani şi este văduv, locuind la Copenhaga, unde se relaxează alături de alţi bătrâni, departe de trecutul său.

Rasmussen ar putea fi următorul nazist judecat pentru implicarea în genocidul asupra evreilor. "Vânătorii" de nazişti ai Simon Wiesenthal Center negociază cu procurorii danezi pentru a permite judecarea fostului călău nazist.

Voluntarul Waffen SS a fost unul dintre cei 6.000 de danezi care s-au înrolat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Rasmussen a recunoscut că s-a aflat la Waldlager, dar a insistat că a luptat pe front şi nu a luat parte la atrocităţi.

Lagărul a fost deschis în 1942, după ce naziştii au invadat Brobruisk, unde locuiau 30.000 de evrei. Unii evrei au reuşit să scape de invazie, dar circa 20.000 au fost ucişi în lunile ce au urmat. Evreii rămaşi în viaţă au fost închişi în lagărul de muncă de la Waldlager.

Într-un interviu acordat poliţiei daneze în data de 6 iunie 1945, Rasmussen - membru al FCD (Free Corps Denmark) - a povestit ororile din lagărul unde a activat.

El a povestit că prizonierii care nu mai puteau munci erau forţaţi să-şi sape mormintele şi apoi soldaţii îi executau cu sânge rece.

1.500 de evrei au fost aduşi în Waldlager din ghetoul Varşoviei în 1942 şi doar 90 au supravieţuit până în anul următor. Doar trei supravieţuitori au vorbit despre cele întâmplate în lagărul nazist.

Yizhak Wasserstein, din Varşovia, bucătarul lagărului, a povestit că brutalitatea era maximă în lagăr şi a supravieţuit doar datorită meseriei sale.

Un criminal nazist pe nume Lambertus Loyen, pe atunci soldat danez al SS, şi-a recunoscut crimele şi a susţinut că nu a mai închis un ochi de atunci. Acesta a fost condamnat la închisoare pe viaţă de un tribunal danez în 1976 şi s-a sinucis în celulă.

Mărturia sa cuprinde unele din cele mai îngrozitoare relatări despre lagărul morţii. Gropile comune erau atât de frecvent utilizate, încât soldaţii nu se mai oboseau să acopere cadavrele cu ţărână între execuţii. Totodată, naziştii obişnuiau să se "distreze" înecând prizonieri.

Alţi prizonieri erau îngropaţi doar până la gât şi colegii de suferinţă erau obligaţi să-i lovească până îşi dădeau duhul.

Cazul lui Rasmussen a ajuns în atenţia opiniei publice după ce autorii danezi Therkel Straede şi Dennis Larson au investigat trecutul acestuia şi i-au luat două interviuri în 2009 şi 2010.

Straede, profesor de istorie la University of Souther Denmark, a povestit pentru Daily Mail: "Rasmussen a făcut parte din maşinăria de exterminare. Nu ştiu dacă va putea fi condamnat după legea daneză, dar cu siguranţă cea germană permite acest lucru. Oskar Groning (un alt criminal nazist) a fost judecat şi condamnat pe acelaşi principiu", a declarat Straede.

Straede a povestit că membri Free Corp erau implicaţi în genocid şi acest lucru făcea parte din antrenamentul lor. În 1948, Rasmussen a fost încarcerat şase luni în Danemarca după ce a rănit prin împuşcare un tânăr danez. În 1944, Rasmussen, aflat în permisie, a mers la cinema alături de un alt soldat SS şi o fată, moment în care un alt bărbat "i-a deranjat".

În confruntare, cei doi soldaţi SS au început să tragă în direcţia mulţimii adunate în jurul lor. Rasmussen şi camaradul său au scăpat cu ajutorul soldaţilor Wehrmacht. După încarcerare, Rasmussen şi-a schimbat numele în Helmut Rasbol şi şi-a continuat viaţa.

Acesta s-a angajat ca tehnician de lumină pentru studiourile Nordisk Film. S-a căsătorit şi a avut doi copii şi a locuit liniştit în cartierul Gladsaxe din Copenhaga.Va recomandam sa cititi si :
27
iul.
savantul evreu care i a pacalit pe nazisti cu un vaccin fals impotriva tifosului
Cultura
În 1943, în lagărul de concentrare Buchenwald, medicii încercau să găsească o soluţie împotriva tifosului. Ludwik Fleck, un medic polonez evreu, i a ajutat să găsească remediul, însă vaccinul „cel bun“...

27
ian.
ultimul caz al vanatorilor de nazisti din sua
Monden
Guvernul american consideră că Jakiw Palij a fost gardian într un lagăr de concentrare nazist. Bătrânul în vârstă de 92 de ani trăieşte liniştit într un cartier din New York, fără ca...

15
iul.
 contabilul de la auschwitz condamnat la patru ani de inchisoare pentru complicitate la moartea a cel putin 300000 de evrei
International
Oskar Gröning, fost contabil la Auschwitz, a fost condamnat la patru ani de închisoare de un tribunal din Germania. Bărbatul, în vârstă de 94 de ani, a fost găsit vinovat...

25
apr.
un fost presupus gardian de la auschwitz identificat in germania este trecut pe lista celor mai cautati criminali
International
Germania îl anchetează pe un fost presupus gardian de la lagărul de exterminare Auschwitz Birkenau, identificat de presă ca o persoană în vârstă de aproximativ 90 de ani ce figurează pe...

03
dec.
la 96 de ani un fost tortionar nazist va ajunge la inchisoare
Stiinta-sanatate
Un tribunal german a stabilit că fostul gardian SS Schutzstaffel Oskar Groening, supranumit „bibliotecarul de la Auschwitz”, în vârstă de 96 de ani, va trebui să ispăşească patru ani de...


comments powered by Disqus
Foto:

Evaluari imobiliare Wagner Invest Evaluari imobiliare Wagner Invest
Evaluari imobiliare
www.wagnerinvest.ro

Ultimele stiri : Monden:
Artilcole stiri grupate pe subiecte