Stiri de ultima ora

Prinţul William a vorbit despre Brexit. Ce mesaj a transmis Ducele de Cambridge: „Uniţi-vă în vremuri de necaz“ VIDEO

Prinţul William a vorbit despre Brexit. Ce mesaj a transmis Ducele de Cambridge: „Uniţi-vă în vremuri de necaz“ VIDEO
Monden
Prinţul William (36 de ani) a ţinut un discurs despre Brexit, prin intermediul căruia a îndemnat oamenii să fie uniţi, în timpul vizitei în Irlanda de Nord, după ce Regina Elisabeta a II-a (92 de ani) a vorbit despre acelaşi subiect.

Deşi familia regală nu obişnuieşte să vorbească în public despre chestiuni politice, Prinţul William a atins subiectul Brexitului într-un discurs.  

Ducele de Cambridge, în timpul vizitei în Irlanda de Nord, i-a îndemnat pe oameni să se „unească în vremuri de necaz şi să lucreze pentru binele comun“ într-un discurs care reiterează apelul Reginei Elisabeta a II-a la unitatea asupra Brexitului, relatează Daily Mail . 

În discursul de aseară, din Belfast, Prinţul William a lăudat persoanele care încearcă să lucreze pentru „binele comun“, cuvintele lui făcând trimitere subtilă la Brexit.

Vorbind despre numirea fostei olimpice Mary Peters de la Belfast, Ducele de Cambridge a spus: „Mary Peters nu este doar una din legendele sportive ale Regatului Unit. Ea, de asemenea, este o sursă de inspiraţie, generaţie după generaţie, pentru ideea ca oamenii să se strângă laolată în vremuri de impas şi, totodată, lucrează pentru binele comun - o lecţie pe care sper ca mulţi dintre noi să o poată învăţa“.

Cuvintele lui sunt semnificative având în vedere tensiunile create de Brexit peste graniţa Irlandei de Nord şi reluarea cerută de Bruxelles pentru menţinerea comerţului, fără a fi nevoie de controale. 

Mesajul Ducelui de Cambridge ar putea fi văzut, de asemenea, ca o trimitere la Stormont, pentru a-şi relua activitatea după ce acordul de împărţire a puterii între DUP şi Sinn Fein s-a rupt acum doi ani. 

   

Intervenţia Prinţului vine după ce Regina a subliniat nevoia de respect şi de creare a unui front comun, făcând referire subtilă la „amărăciunea“ din urma Brexitului. Regina Elisabeta a II-a în care, printre altele, a făcut apel la bunătate şi respect.

Cea mai emoţionantă parte a discursului Reginei a fost apelul la bunătate şi respect într-o societate modernă tot mai divizată. 

„Unele culturi cred că o viaţă lungă aduce înţelepciune. Îmi place să cred că au dreptate. Poate că o parte din această înţelepciune este puterea de a recunoaşte unele dintre paradoxurile vieţii, cum ar fi faptul că fiinţele au o uriaşă înclinaţie spre bine şi totuşi o capacitate mare de a face rău. Chiar şi puterea credinţei, care inspiră o imensă generozitate şi puterea de a te sacrifica pe tine, poate cădea pradă tribalismului. Prin numeroasele schimbări pe care le-am văzut de-a lungul anilor, credinţa, familia şi prietenia nu au fost doar o constantă pentru mine, ci o sursă de confort şi siguranţă.

   

Respectând rezerva pe care i-o impune coroana, Regina este strict neutră pe plan politic, iar discursul său de Crăciun reprezintă una dintre puţinele ocazii de a-şi exprima în mod public opiniile personale.

Elisabeta nu evocă în mod direct Brexitul, însă presa britanică vede în vorbele sale o „trimitere voalată“ la ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), prevăzută la 29 martie.

„Commonwealth include 53 de ţări şi 2,4 miliarde de oameni, o treime din populaţia lumii. Forţa constă în legăturile de afecţiune pe care le promovează şi în dorinţa de a trăi într-o lume mai bună şi mai paşnică. Chiar şi cu cele mai profunde diferenţe, a trata cealaltă persoană cu respect şi ca pe o fiinţă umană este întotdeauna un prim pas bun spre o mai bună înţelegere“, a mai transmis regina.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus