Stiri de ultima ora

Prăbuşirea şi renaşterea Studiourilor Buftea. Cum arată acum platourile de filmare: „Efortul a fost uriaş, chiar s-a muncit 24 de ore din 24“

Prăbuşirea 
şi renaşterea Studiourilor 
Buftea. Cum arată acum platourile de filmare: „Efortul a fost uriaş, chiar s-a muncit 24 de ore din 24“
Monden
În 2018, din Cetatea Filmului Românesc rămăsese doar o ruină, nimic nu mai amintea de vremurile în care pe malul lacului Buftea se plimbau, în pauzele de la filmări, Orson Welles, Kirk Douglas şi Jean-Paul Belmondo. Anul trecut, însă, ceva avea să se schimbe, ca urmare a unor investiţii masive. Cu şase lungmetraje turnate şi alte câteva începute, Studiourile cinematografice Buftea redevin un pion important pe harta industriei de film.

„Buftea amputată!“, titra „Weekend Adevărul“ pe 4 mai 2018, atrăgând atenţia asupra situaţiei dezastruoase în care se aflau studiourile cinematografice în care s-a scris mare parte din istoria filmului autohton. La momentul respectiv, soarta Studiourilor Buftea părea de neîntors: nu se mai produceau lungmetraje, puţinii angajaţi rămaşi erau neplătiţi de multe luni, ansamblul nu mai avea utilităţi, fiind în schimb năpădit de buruieni şi gunoaie, iar datoriile continuau să se adune.

Numai că istoria avea să se scrie altfel, într-un mod atipic, am putea spune, în raport cu realităţile epocii postdecembriste. La mai bine de doi ani de la imaginea dezolantă evocată, Studiourile Buftea au renăscut într-un mod spectaculos. Începând din 2019 s-au construit noi cabine pentru actori, s-au modernizat toate cele 19 platouri de filmare, dar şi clădirile administrative, s-a asfaltat curtea, s-a reabilitat vechea cantină şi s-a construit de la zero un nou restaurant.

Decorul „Boston“ este construit în exterior şi este de-a dreptul impresionant 

„Iniţial, am dorit să întârziem redeschiderea studiourilor, până când toate aceste lucrări ar fi fost puse la punct, dar cererea a fost atât de mare din partea clienţilor noştri încât a trebuit să lucrăm în paralel cu aceste filmări. Efortul logistic a fost unul uriaş, chiar s-a muncit 24 de ore din 24“, explică Ionuţ Simionescu, directorul executiv al Studiourilor Buftea.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus