Stiri de ultima ora

PORTRET David Bowie, un om cât o revoluţie

PORTRET David Bowie, 
un om cât o revoluţie
Monden
O revoluţie glam rock

David Bowie a murit pe 10 ianuarie 2016, la numai două zile după ce a împlinit 69 de ani, când a lansat ultimul său album, „Blackstar“. David Bowie a transformat pop-rock-ul cuminte într-o scenă futuristă romantică şi schizoidă deopotrivă, a fost un pionier în materie de vestimentaţie de scenă şi a schimbat percepţia şi deschiderea lumii faţă de sexualitate. David Bowie a fost revoluţia deceniului ’70 al secolului trecut, aşa cum şi-a dorit.

În 1972, în emisiunea muzicală „Top of the Pops“ difuzată de BBC, apărea un personaj atipic pentru scena muzicală europeană: un bărbat cu o figură androgină, cu păr portocaliu şi pielea alb-porţelan, îmbrăcat într-un costum viu colorat, cu modele în zig-zag şi mulat pe corp. Cânta o melodie despre o fiinţă extraterestră, „Starman“, care transmite pe Pământ un mesaj plin de speranţă, prin intermediul radioului. Rock distopic, s-a spus. Publicul a fost şocat şi extaziat deopotrivă. Era elementul de noutate mult aşteptat de cei neadaptaţi şi de cei care simţeau acut vidul şi plictisul instaurat după era hippy. În sfârşit, anii ’70 aveau să-şi spună cuvântul în istoria muzicală, cu teme îndrăzneţe despre explorarea sexualităţii şi nedreptăţile sociale; rămânea, din epoca trecută, numai dragostea, întotdeauna dragostea şi lumea interioară ca o aglomerare de percepţii aruncate prin toate colţurile memoriei.

Printre stele

Albumul conceptual „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“, lansat în 1972, se baza pe povestea inventată de David Bowie pentru alter ego-ul său, Ziggy Stardust, un star rock venit din spaţiul cosmic. Bowie s-a identificat cu Ziggy Stardust în turneul său din Marea Britanie, Japonia şi America de Nord. „Nu am fost un interpret înnăscut. Niciodată nu m-am simţit în largul meu pe scenă. Niciodată! Am creat acest personaj, Ziggy Stardust, şi mi-a plăcut ideea, chiar m-am simţit confortabil să urc pe scenă ca «altcineva»“, explica David Bowie.

Ziggy Stardust a avut parte de o sinucidere rock’n’roll, pe scenă, la Hammersmith Odeon, pe 3 iulie 1973, cu trei zile înainte de aniversarea unui an de la prima sa apariţie televizată. Însă influenţa sa a fost crucială: după ce a schimbat scena muzicii pop-rock – atât vizual, cât şi conceptual –, Ziggy Stardust a reuşit să recalibreze, într-un mod lipsit de pudoare, dar rafinat, percepţia şi preconcepţiile lumii cu privire la acceptarea sexualităţii. Acesta a fost geniul lui David Bowie, să se reinventeze în câte un personaj nou şi autentic pe parcursul unei melodii sau chiar al unui album întreg. „Sunt un colecţionar şi întotdeauna am avut impresia că reuşesc să adun personalităţi şi idei“, se descria simplu şi succint David Bowie, în 1973, într-un studio de televiziune.

Dar succesul nu a venit uşor. David Bowie a trăit multe experienţe artistice până să cunoască faima, în 1969, cu albumul „Space Oddity“. Piesa care dă titlul albumului a ajuns atunci pe locul 5 în topul britanic, iar BBC a folosit-o drept coloană sonoră pentru ştirea despre aselenizare. David Bowie cucerise publicul larg, după un periplu artistic de zece ani. „Space Oddity“ a fost, de fapt, o premoniţie a lui Ziggy Stardust. Piesa cuprindea toate temele abordate ulterior de Bowie: alienare, resemnare, romantism, teamă cosmică, dar şi binecunoscutul personaj Major Tom.

David Bowie nu a crezut însă vreodată că ar fi un star rock sau un erou. Dimpotrivă. S-a poziţionat, chibzuit, de partea celor care au înţeles că nimic nu e mai dinamic decât societatea şi că nu pot fi decât în slujba Omului. „Dacă aş fi responsabil pentru ca oamenii să găsească în ei înşişi mai multe personaje decât credeau iniţial că sunt, atunci mă declar mulţumit. Există mai multe faţete ale personalităţii pe care unora dintre noi le e greu să le descopere, pe când alţii le găsesc foarte repede“, spunea el. „Cred că sunt un observator social destul de bun. Aşa că s-ar putea să par foarte activ, şi într-adevăr sunt, pentru că încerc să cuprind esenţa acelui an, nu ceea ce a fost sau ceea ce va fi“, îşi descria Bowie firea şi activitatea la finalul anilor ’70.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus