Stiri de ultima ora

Oscar 2016 Ian McKellen se implică în scandalul general de nominalizăr, dar din alt motiv: „Niciun actor care a recunoscut că e gay nu a primit statueta“

Oscar 2016 Ian McKellen se implică în scandalul general de nominalizăr, dar din alt motiv: „Niciun actor care a recunoscut că e gay nu a primit statueta“
Monden
Actorul britanic Ian McKellen (76 de ani) se implică în scandalul declanşat de lipsa artiştilor din rândul nominalizărilor la Oscar 2016, declarând că şi homofobia este o problemă la fel de mare în rândul membrilor Academiei Americane de Film.

În timp ce mai mulţi cineaşti vor să boicoteze gala Oscar 2016 în semn de protest faţă de trecerea cu vederea, pentru al doilea an consecutiv, a artiştilor de culoare, Ian McKellen aduce în prim-plan o altă neregulă: adversiunea faţă de homosexuali. 

Într-un interviu acordat publicaţiei „The Guardian“, Ian McKellen, dublu nominalizat la Oscar, a mărturisit: „Niciun actor care a recunoscut că e gay nu a primit statueta. Mă întreb dacă este un prejudiciu sau o şansă.“

Ian McKellen, despre Oscar: „De ce nu mi-au dat mie premiul pentru că am jucat un heterosexual?“

Actorul nu s-a arătat impresionat de faptul că Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman şi Sean Penn au câştigat prestigioasa statuetă pentru rolurile unor personaje gay: „Cât de inteligent, cât de inteligent. Dar de ce nu mi-au dat mie premiul pentru portretizarea unui heterosexual? Aş fi spus: «Sunt mândru să fiu primul homosexual care câştigă Oscarul».“

McKellen, a cărui carieră a fost marcată de personaje precum Regele Lear şi Gandalf, din trilogia „Stăpânul inelelor/ The Lord of the Rings“, a descris criticile privind lipsa diversităţii drept „îndreptăţite“.

Starul, care este gay şi co-fondatorul grupului Stonewall, spune că empatizează cu oamenii care s-au simţit subapreciaţi de industria cinematografică. „Cred că trebuie să trăieşti în Hollywood, unde Oscarurile înseamnă mult mai mult decât în orice altă parte, pentru a înţelege de ce sentimentele oamenilor sunt atât de rănite. Şi faptul că oamenii de culoare se simt slab reprezentaţi în filmele mari, ei bine, este ceea ce femeile au gândit multă vreme, este ceea ce homosexualii ca mine încă gândesc. Este o plângere legitimă, iar Oscarul a devenit punctul central al acestei griji, aşă că sunt alături de aceşti oameni şi îi înţeleg“, a explicat actorul. 

Oscar 2016: Artiştii de culoare vor să boicoteze gala

Anul acesta, la categoriile de interpretare ale premiilor Oscar - Cel mai bun actor, Cea mai bună actriţă, Cel mai bun actor în rol secundar şi Cea mai bună actriţă în rol secundar - nu apare niciun reprezentat de culoare, chiar dacă filme cu actori de culoare, precum „Creed“, „Concussion“, „Straight Outta Compton“ şi „Beats of No Nation“, au primit nominalizări la alte categorii importante. Actori precum Will Smith, Idris Elba, Samuel L. Jackson, Benicio Del Toro, Michael B. Jordan şi Ryan Coogler nu au fost propuşi la nicio categorie. Pe de altă parte, „The Revenant“ a primit mai multe nominalizări, printre care şi pentru Cel mai bun regizor, Alejandro González Iñárritu fiind mexican.

Nominalizările Oscar 2016 au generat un veritabil scandal , multe voci criticând Academia Americană de Film pentru „eşecul de a reprezenta actori şi cineaşti non-caucazieni“. Academia Americană de Film este din nou ţinta criticilor venite chiar din interiorul industriei, după ce a trecut încă o dată cu vederea artiştii de culoare la ediţia din acest an a premiilor Oscar. Astfel, instituţia a reuşit să aducă în prim-plan un conflict mocnit al Hollywoodului: lipsa de diversitate. În acest context, actori de prim rang au luat atitudine, unii mergând până într-acolo încât au declarat că vor boicota evenimentul, ce va avea loc pe 28 februarie. 

La rândul lui, nici Will Smith (47 de ani), care a fost trecut cu vederea pentru rolul principal din drama „Concussion“, faţă de „lipsa armoniei rasiale şi religioase.“ „Eu şi soţia mea suntem parte din această comunitate, dar ne simţim incomod să mergem acolo şi să arătăm că totul este în regulă“, a explicat Smith în emisiunea „Good Morning America“. 

„Nominalizările nu reflectă frumuseţea Hollywoodului. Este un cadru regresiv către separatism, către lipsa armoniei rasiale şi religioase şi nu acesta este Hollywoodul pe care vrem să-l lăsăm mai departe“, a mai precizat actorul, citat de Reuters.

Scandalul pe marginea nominalizărilor Oscar 2016, „rasist faţă de actorii albi“

La polul opus, actorul britanic Michael Caine (foto Getty Images), în vârstă de 82 de ani,  consideră că nominalizările ar trebui să ţină seama exclusiv de performanţele artistice şi nicidecum de originea actorului. Caine, care a primit şase nominalizări la Oscar, dintre care două s-au transformat în victorii, a declarat: „Nu poţi vota un actor doar pentru că e negru. Trebuie să oferi o interpretare bună, în niciun caz nu poţi spune: «O să-l votez pe el. Nu e foarte bun, dar e de culoare».“

În răspuns la avalanşa de critici, Academia Americană de Film a anunţat că intenţionează să stimuleze diversitatea în rândul membrilor săi, prin dublarea numărului femeilor şi a minorităţilor etnice, până în anul 2020. De altfel, preşedintele Academiei, Cheryl Boone Isaacs, care este o femeie afro-americană, s-a declarat „îndurerată şi frustrată din cauza neincluderii“ artiştilor de culoare în rândul nominalizărilor din acest an la categoriile de interpretare. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus