Stiri de ultima ora

Impostură cu parafă de la Ministerul Sănătăţii

Impostură cu parafă de la Ministerul Sănătăţii
Monden
Un italian fără studii de specialitate s-a dat drept medic în România şi chiar a convins autorităţile să-l lase să opereze în mai multe clinici din Bucureşti. Ministerul Sănătăţii pasează acum vina la cei care l-au angajat şi promite anchete.

Actualizat: 05.02.2019 - 18:58

UPDATE: Ministrul de Interne, Carmen Dan, cere verificări în cazul falsului chirurg care a șocat România. Direcţia de Sănătate Publică suspectează că parafa pe care falsul medic italian Matteo Politi a foslosit-o ca să convingă că e medic a fost eliberată ilegal. Funcționarul care i-a eliberat codul de parafă lui Matteo Politi, falsul medic care a operat în mai multe clinici deși absolvise doar opt clase, va fi mutat disciplinar până la finalizarea anchetei interne, anunța DSP, care precizează că vor fi verificate toate codurile de parafa eliberate în 2018. "Codul de parafă atribuit domnului Matteo Politi a fost eliberat în data de 23.03.2018 de către Biroul de Informatică și Biostatistică Medicală. Conducerea instituției a demarat o anchetă internă și a sesizat în conformitate cu prevederile legale în vigoare Comisia de disciplină de la nivelul DSPMB pentru analizarea modului în care funcționarul public din cadrul biroului mai sus menționat a soluționat solicitarea domnului Matteo Politi", anunță Direcția de Sănătate Publică.

Cu toate acestea, se pune întrebarea de ce a fost lăsat să opereze în continuare falsul medic, dacă, între timp, Colegiul Medicilor din Bucureşti investiga deja cazul şi nu a alertat clinicile cu care acesta colabora. Printre victimele sale se numără şi artista Claudia Pavel (Cream), care, împreună cu sora ei, a mers la cabinetul medicului estetician italian Matteo Politi. Cele două chiar s-au pozat alături de pretinsul chirurg, anul trecut, la sfârșitul lunii noiembrie.

Mattew Mode, alias Matteo Politi, fusese deja condamnat cu suspendare în Italia pentru impostură când s-a decis să vină în România să-şi exercite talentele de „chirurg estetician”. În vârstă de 39 de ani, bărbatul cu doar opt clase absolvite a obţinut avizul Ministerului Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică, înşelând vigilenţa funcţionarilor cu diplome şi atestate medicale falsificate. Astfel, escrocul italian a ajuns să opereze în România, chiar și la spitalul privat Monza, fără studii de medicină, fiind depistat de asistente că nu știa să-și pună mănușile, potrivit unei anchete jurnalistice realitate de ziarul “Libertatea”.

Bărbatul s-a dat în România drept chirurg plastician, folosind identitatea unui medic italian din Modena cu un nume asemănător, Luigi Vincenzo Politi, și nu intra singur în sala de operație. Încă din 2016, „chirurgul englez” oferea un interviu unei publicaţii mondene,  în care se pronunța, ca specialist de clasă, în legătură cu presupusul implant mamar al cântăreței Andreea Bălan. Apoi, din martie 2018, Matthew Mode începe să opereze în București, în nu mai puțin de patru clinici: Euromedical, Prestige, MH Medical Group și Monza, având o carte de vizită  impresionantă - a studiat în SUA și a lucrat în Marea Britanie, Spania, Italia și, acum, în România. Matthew Mode pretindea că a studiat la UPMC Presbyterian Shadyside Hospital și la The Johns Hopkins University School of Medicine. Potrivit informaţiilor apărute în presă, media plătită de pacienţi în clinica unde "Matthew Mode" opera era de 7000 de euro.

Sorina Pintea: Da, a operat în clinici  private cu o parafă

Ministrul Sănătății nu neagă că Direcția de Sănătate Publică a dat parafa, dar spune că l-au angajat ilegal clinicile. Ce nu a spus Sorina Pintea este de ce i-a dat DSP parafa cu care a intrat în sala de operații. Ca să practice, chirurgul fals avea nevoie de două avize: de la Colegiul Medicilor din România și de la Direcția de Sănătate Publică, instituție subordonată Ministerului Sănătății. „Nu a adus toate documentele. Ministerul Sănătății a analizat documentele pe care le-a adus, de fapt nu le-a adus personal. A avut o împuternicire. Și pentru că nu avea toate documentele nu a primit avizul, adică echivalarea diplomei”, a declarat Sorina Pintea. Ministrul Sănătății a precizat că și alte țări s-au confruntat cu astfel de probleme. De asemenea, Pintea a confirmat că falsul chirurg Matteo Politi a operat în clinci private, doar în baza unei parafe.

Orice medic străin care practică în România e obligat să obțină avize de la două foruri: Colegiul Medicilor (CMR) și Ministerul Sănătății. În cazuri excepţionale, când medicul practică ocazional sau vine în România pentru a ţine cursuri, este suficient avizul CMR. Cu alte cuvinte, clinicile care i-au permis lui Matthew Mode să opereze pacienţi nu au respectat reglementările legale. „Există cazuri în care mari profesori din străinătate vin să opereze pentru câteva zile la noi. Și ei solicită acordul Colegiului din România, așa e legea peste tot”, spune medicul Adriana Mihalaș, șefa avizărilor de la Colegiul Medicilor București. Dar Matthew Mode a sărit Colegiul Medicilor şi a mers direct la DSP.

Camuflat în Matthew Mode, Matteo Politi s-a dus la DSP și, pe baza unei diplome false de la facultatea de medicină din Priștina, a obținut ștampila! Apoi, chirurgul de renume internațional Matthew Mode a mers la Monza, le-a arătat avizul Ministerului Sănătății și le-a promis că, în scurt timp, va aduce și aprobarea de la Colegiul Medicilor. Cum notorietatea sa mediatică adunase deja coadă la programări, Monza l-a acceptat. În cele din urmă chirurgul plastician Ștefan Jianu s-a alertat şi a descoperit impostura „colegului” italian din sala de operaţie, pe care l-a reclamat la Colegiul Medicilor din Bucureşti, instituţie care a sesizat, la rândul ei, organele de urmărire penală. Contactat de jurnaliştii care au realizat investigaţia, falsul medic a refuzat să răspundă întrebărilor, motivând că „este plecat din țară cu probleme de familie”. Între timp, una dintre clinicile în care a operat falsul medic a anunţat că îl va da în judecată: „Grupul Monza anunță că se consideră parte lezată în acest caz și că a început demersurile legale împotriva lui Matteo Politi”. Reprezentanții unităţii sanitare precizează că falsul medic a efectuat o singură operație, în luna decembrie 2018, și că de atunci acesta nu a mai avut nicio colaborare cu clinica nici în Italia, nici în România. 

Matteo Politi mai are un dosar penal în România. A convins doi medici să-i plătească 11.000 de euro garanție pentru închirierea unui spațiu într-o clinică privată al cărei proprietar pretindea că este, dar a plecat cu banii medicilor, iar aceștia au făcut plângere la poliție.

Condamnare cu suspendare

Născut în Verona, Matteo Politi a primit în Italia în 2011 o condamnare de un an şi jumătate cu suspendare, pentru o infracțiune asemănătoare. Despre cazul său au scris și publicaţiile italiene la vremea respectivă, iar La Stampa titra în 2010: ”Clonând viaţa unui medic real, şi-a bătut joc de pacienţi şi spitale timp de doi ani”. „Nu are nici măcar bacul, dar a păcălit şase spitale din patru regiuni că este medic şi a reuşit chiar să-şi deschidă propriul centru de estetică”, scria şi cotidianul local Nuova Venezia. Se pare că totuşi a reuşit să păcălească directorii a şase clinici medicale din patru regiuni din peninsulă – Verona, Brescia, Torino şi Pordenone – unde a lucrat ca medic de gardă, făcând inclusiv vizite la domiciliile pacienţilor. Mai mult, şi-a deschis chiar şi un centru de înfrumuseţare Beauty & Beauty Center, unde practica diverse tratamente estetice, inclusiv injecţii cu acid hialuronic sau piercing-uri. A ajuns chiar să ţină cursuri la un centru de formare pentru chirurgi plasticieni din Verona. Ulterior, a beneficiat în mod fraudulos de ajutor de şomaj din partea statului Italian, primind mii de euro pe lună între anii 2009 şi 2010.  Înainte de a-şi descoperi „vocaţia” pentru medicină, în mod special pentru chirurgia estetică, tânărul escroc a lucrat la o companie de închiriat maşini.   

Precedent în Timişoara

În urmă cu aproape patru ani, un şarlatan francez s-a dat drept medic specialist şi a operat timp de doi ani 160 de pacienţi în Timişoara. François Pinori a sosit în România din Italia, unde şi-a câştigat un renume de specialist în probleme de coloană, care însă ştia şi meserie, făcând operaţii complicate la coloană prin laser la clinica privată Euroclinica, dar în unele dintre cazuri pacienţii români nu s-au vindecat. El a depus la Direcţia de Sănătate Publică Timiş diploma cu care atesta că este absolvent al Universităţii de Medicină din Paris, ulterior, dovedindu-se că documentele erau false.

Legislaţie prea laxă?

Conform Directivei europene 2013/55/UE privind recunoaşterea calificărilor profesionale, medicii, dentiştii, farmaciştii, asistenţii medicali generalişti, moaşele, veterinarii şi arhitecţii din UE îşi pot practica meseria pe întreg terioriul Uniunii fară să mai aibă nevoie de examene sau probe teoretice suplimentare.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus