Stiri de ultima ora

Franco Zeffirelli a fost înmormântat. Mii de oameni i-au adus un ultim omagiu marelui cineast italian VIDEO

Franco Zeffirelli a fost înmormântat. Mii de oameni i-au adus un ultim omagiu marelui cineast italian VIDEO
Monden
Mii de oameni s-au adunat pe 18 iunie la catedrala Santa Maria del Fiore din Florenţa pentru a-i aduce un ultim omagiu regizorului de operă şi film Franco Zeffirelli, care a murit la vârsta de 96 de ani.

arele cineast italian Franco Zeffirelli a murit pe 15 iunie, în vila sa de la Roma, la vârsta de 96 de ani. 

Familia, prieteni şi politicieni, inclusiv ministrul italian al Culturii, Alberto Bonisoli, au fost prezenţi la funeralii, scrie Ansa, citat de news.ro. 

„Florenţa înapoiază maestrului tot ce a dat el oraşului“, a spus primarul Dario Nardella. 

Ceremonia s-a încheiat cu aplauze şi pe acordurile „Dolce sentire“, cântec folosit de cineast în filmul „Fratello sole, sorella luna“ (1972).

Zeffirelli a fost înmormântat la cimitirul Porte Sante. În ultimul interviu acordat, potrivit Corriere della Sera, cineastul spunea: „Mă rog mult, îmi este teamă de moarte. Cred că, mai devreme sau mai târziu, nu mă voi mai putea bucura de această minune, nu voi mai vedea această frumuseţe“.

   

în care apare alături de Franco Zeffirelli şi a vorbit despre colaborările cu regretatul regizor italian.

„O legendă, un geniu şi un om incredibil, pe care sunt mândră să-l numesc prietenul meu - Franco Zeffirelli, pe care întreaga lume îl plânge de ieri! Munca lui în operă, teatru şi film va rămâne legendară pentru eternitate. Mă simt atât de binecuvântată şi de onorată că am reuşit să lucrez cu el în atât de multe ocazii diferite, să interpretez multe roluri importante în producţiile şi premierele sale extraordinare“, a fost o parte din mesajul sopranei.

Franco Zeffirelli, o existenţă dedicată culturii

Zeffirelli, apreciat mai mult de public decât de critici, a regizat 25 de filme, între care „Jesus of Nazareth“ (1977), „The Champ” (1979), „Jane Eyre“ (1996), „Tea with Mussolini“ (1999) şi „Callas Forever“ (2002).

A lucrat cu actori precum Elizabeth Taylor, Richard Burton, Laurence Olivier, Alec Guinness, Faye Dunaway, Jon Voight, William Hurt, Charlotte Gainsbourg, Cher, Mel Gibson, Glenn Close, Fanny Ardant şi Jeremy Irons, şi a fost pasionat de opera lui Shakespeare, pe care a adus-o şi pe marele ecran.

„Îmblânzirea scorpiei“ (1967), „Romeo şi Julieta“ (1968) şi „Hamlet“ (1990) sunt trei dintre filmele lui de referinţă.

„Romeo şi Julieta“ i-a adus prima nominalizare la Oscar, iar a doua nominalizare la premiile Academiei americane de film a venit în 1983, pentru scenografia şi decorurile filmului „La Traviata“.

Zeffirelli a fost premiat cu BAFTA, cu două premii Primetime Emmy, cu cinci trofee David Di Donatello, între care unul onorific. Trofee onorifice a mai primit la festivalurile de la Karlovy Vary şi Palm Springs.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus