Stiri - Editia din date de 11-01-2017

Arhiva stiri din data de:
11-01-2017 Stiri de ultima ora din

Femeile fac din ce în ce mai puțin copii în Europa, în special în sudul continentului (studiu)

Monden
Proporția femeilor fără copii nu încetează să crească în Europa, în special în țările din Sud în care s-au cumulat dificultăți în special economice, dar rămâne inferioară vârfului înregistrat la începutul secolului al XX-lea, informează AFP citând concluziile unui studiu francez făcut public marți.

Studiul compară natalitatea la femeile europene născute între 1900 și 1972. O femeie din patru născută în primul deceniu al secolului al XX-lea nu a avut copii. Pentru femeile născute după 1970, proporția este de circa una la șapte (14%), potrivit Institutului național de studii demografice.

Primul Război Mondial, care a dus la numeroase decese ale unor tineri la vârsta la care se puteau căsători, și criza economică din anii 30, care i-a forțat pe cei din țările cele mai sărace să emigreze în țările cele mai bogate, explică în mare parte această "rămânere în urmă substanțială" a numărului de nașteri la începutul secolului al XX-lea.

În urma creșterii economice și a introducerii sistemelor de protecție socială, natalitatea a crescut apoi puternic.

Până în 1975 a urmat un așa-numit "baby-boom": femeile au avut în medie 2,1 copii, iar printre cele născute la începutul anilor 1940, de exemplu, numai una din zece în medie nu a avut copii.

De atunci însă, rata fertilității nu a încetat să scadă, subliniază Institutul, atingând cele mai scăzute niveluri în Europa: 1,7 copii în medie pentru femeile născute în 1974.

"Contracepția eficientă, nașterea mai târziu a copiilor, o instabilitate mai mare a căsătoriilor, dorința de a avea mai întâi un loc de muncă în condiția în care acestea sunt tot mai puțin sigure și incertitudinea economică crescândă" au favorizat această situație, susțin autorii studiului.

În Europa de Sud — unde până la o femeie din patru născută în anii 70 ar putea rămâne fără copii în Spania, Grecia și Italia — natalitatea a scăzut cel mai mult.

În aceste țări, care cumulează "dificultăți ale pieței muncii" și "inegalități de gen încă foarte pronunțate care fac dificilă concilierea între muncă și familie", rata natalității ar urma să continue să scadă, apropiindu-se de vârful atins după Primul Război Mondial, a prezis Institutul.Articole similare :
12
ian.
studiu femeile fac din ce in ce mai putin copii in europa
Actualitate
Proporția femeilor fără copii nu încetează să crească în Europa, în special în țările din Sud în care s au cumulat dificultăți în special economice, dar rămâne inferioară vârfului înregistrat la...

21
mar.
cele mai fertile tari din ue
International
De la începutul anilor 1960 până în 2000, rata natalității din Uniunea Europeană a început să scadă. După intrarea în secolul XXI, a crescut subit și trendul a continuat până în...

05
feb.
ons romancele cele mai fertile mame din ue care traiesc in marea britanie
International
În raportul ONS se arată că aproape 26 dintre copiii născuţi în Anglia şi Ţara Galilor, în 2011, aparţin mamelor născute în străinătate. În urmă cu 10 ani, ponderea copiilor...

17
dec.
caras severin traditiile si obiceiurile de iarna ale ucrainenilor prezentate la resita
Cultura
Cea de a XX a ediție a Festivalului de Colinde și Datini Ucrainene s a desfășurat sâmbătă, la Reșița, ocazie cu care au fost prezentate tradiții și obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă....

26
iul.
barbatii olandezi si femeile letone sunt cele mai inalte persoane din lume
Monden
Bărbații olandezi și femeile letone au cea mai mare înălțime medie din lume, potrivit unui studiu publicat marți în revista științifică eLife , semnalează EFE. Olandezul mediu atinge o înălțime de...

comments powered by Disqus
Foto:


Evaluari pentru raportare financiara Wagner Invest Evaluari pentru raportare financiara Wagner Invest
Evaluari pentru raportare financiara
www.wagnerinvest.ro

Ultimele stiri : Monden:
Artilcole stiri grupate pe subiecte