Stiri de ultima ora

Cum s-a dezvoltat turismul virtual. Cât durează o vizită la muzeul din faţa calculatorului. GALERIE FOTO

Cum s-a dezvoltat turismul virtual. Cât durează o vizită la muzeul din faţa calculatorului. GALERIE FOTO
Monden
În ultimii ani, tot mai multe instituţii culturale din România  încearcă să-şi atragă vizitatorii prin tururi virtuale organizate pe propria pagină de internet.  Un tur virtual nu are acelaşi efect ca şi o vizită la faţa locului, dar îl pune pe vizitator în temă cu ceea ce cuprinde instituţia muzeală  şi este in măsură să-l convingă dacă să meargă la muzeu sau nu.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional al Patrimoniului, în România,  există peste 50 de muzee care au tururi virtuale, printre acestea fiind şi fosta închisoare comunistă de la Râmnicu Sărat, dar şi Cetatea Albă Carolina, proaspăt restaurată  la Alba Iulia. Avantajul unui tur virtual într-un muzeu este că ţine mai puţin şi nu implică niciun efort din partea vizitatorului.

Site-ul Cetăţii Alba Carolina, în prezent  restaurată în mare parte, are un tur virtual cu multe din obiectivele turistice aflate pe cele 18.000 de hectare cât are întregul complex.  Sala Unirii, Catedrala Romano-Catolică, Catedrala Ortodoxă, Traseul celor Trei Fortificaţii sau Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan sunt numai câteva dintre obiectivele care pot fi vizitate online.

Despre turul virtual, Mihai Coşer, purtător de cuvânt la Primăria Alba Iulia, spune că acesta ajută foarte mult şi a adus mulţi turişti până acum. „Cât de curând vom pune pe site şi mai mulţi ghizi turistici. Vizitatorii vor putea să se programeze la unul dintre aceştia care să-i ajute să se orienteze în circuitul turistic”, a spus Coşer, care precizează că până la toamnă va fi restaurat  întreg complexul de la Cetatea Alba Iulia.

„În momentul de faţă se finalizează latura de vest care face legătura între partea de nord şi partea de sud. Practic, va fi restaurată întreaga suprafaţă dinaintea Catedralei Reîntregirii sau Încoronării, cum îi spunem noi. Mai avem de restaurat un castru roman, ce a fost descoperit în timpul lucrărilor. Am făcut economie într-un proiect de reabilitare şi cu banii rămaşi vom pune în valoare şi castrul roman”, a spus Mihai Coşer.
www.gandul.info

Articole similare :
comments powered by Disqus