Stiri de ultima ora

Cum răspunde Tudor Chirilă celor care îl critică pentru comentariile politice şi ce crede despre prezenţa artiştilor la evenimentele primăriilor

Cum răspunde Tudor Chirilă celor care îl critică pentru comentariile politice şi ce crede despre prezenţa artiştilor la evenimentele primăriilor
Monden
Tudor Chirilă le-a răspuns celor care îl atacă pentru că se implică în problemele politice şi sociale, a declarat că este o idioţenie să te gândeşti că nu se cade să-l critici pe cel care te plăteşte şi a mărturisit că nu a cântat niciodată în campanii electorale, însă nu este de acord ca artiştii să fie judecaţi dacă acceptă să cânte la evenimente organizate de primării, lucru pe care şi trupa lui l-a făcut în trecut.

Apreciat şi criticat deopotrivă pentru luările de poziţie dese privind neregulile din politica şi societatea româneşti, Tudor Chirilă le-a răspuns, într-un interviu pentru Ştirile Pro TV , celor care îi urează să-şi vadă de cariera lui artistică: 

„Nu sunt activist. Sunt un om decent care într-o situaţie absolut indecentă pentru ţara lui alege să arate că ar trebui să ne revenim la decenţă. Această idee de a te implica faţă de ce se întâmplă în cetate este o chestie pe care poate să o facă oricine.... Ce vor să acrediteze criticii este «bă, lăsaţi politica voi ăştia, actoraşii, nu intraţi în politică pentru că nu vă pricepeţi». Frate, faci politică din momentul în care te îmbraci dimineaţa. Când te îmbraci într-un fel să te duci la o întâlnire cu cineva cu gândul să-l impresionezi pe omul ăla este politică, când îţi faci planuri de viaţa pe cinci ani este politică. Când te gândeşti ce trebuie să faci ca să avansezi în carieră este politică. Este politica ta vizavi de viaţa ta. De ce nu ţi-ai da tu cu părerea vizavi de nişte bani pe care îi plăteşti unui stat şi din care ar trebui să se întoarcă nişte servicii şi nu se întoarce nimic? De ce e asta politică? Statul mi-a luat banii şi nu face nimic cu banii mei. Nu-mi dă autostrăzi, nu-mi dă spitale, nu-mi dă o viaţă decentă, nu-mi dă asigurări sociale, nu-mi dă un context în care să trăiesc.... De ce când eu mă plâng de chestiile astea şi când mă plâng că sunt condus de nişte infractori, asta se numeşte politică? Ei, criticii, spun «ce se bagă mă actoraşii, ce ştiu ei?» Cum adică ce ştiu eu? Ştiu ce nu merge din punctul meu de vedere în ţara mea. Am voie să emit o părere“.

Chirilă a adăugat şi că i se pare „cea mai idioată chestie“ impresia unor oameni că nu poţi critica pe cineva care te plăteşte: „Adică dacă eu lucrez la un post de televiziune care apără penali de dimineaţă până seară, eu dacă sunt cumva într-o relaţie contractuală cu postul acela de televiziune şi fac doar divertisment, nu se cade totuşi să înjur oamenii ăştia care îmi dau bani. Pentru ce îţi dau oamenii ăia bani? Să nu-i înjuri sau pentru că tu prestezi un serviciu de pe urma căruia beneficiază şi ei? Foarte multă lume alege cumva să nu se exprime vizavi de problemele noastre pentru că e mai convenabil aşa şi atunci tu, care te ocupi de problemele astea, devii uşor indezirabil“.

Întrebat şi de ce nu mai participă la concerte organizate de primării, Chirilă a replicat: „Să-i întrebaţi pe ei. (...) Că poate insituţia decide că dezirabili sunt doar cei care au păreri pro este o formă de manifestare anti-democratică vizavi de dreptul muncii, nu pot spune că am informaţii în acest sens, pentru că ei mâine pot spune că publicul nu-l mai doreşte pe Chirilă şi pe Vama“. 

În ceea ce priveşte faptul că artiştii sunt criticaţi când acceptă să cânte la evenimente organizate de primării, Tudor Chirilă a explicat de ce nu este de acord cu această viziune şi a subliniat că ar trebui făcută o distincţie clară între a-ţi face meseria şi dreptul de a nu fi de acord cu o entitate cu care la un moment dat ai avut o colaborare. 

„Eu cred că muzica nu ar trebui politizată. Eu cred că un artist are dreptul să critice o primărie indiferent dacă îi leagă un contract de muncă. Faptul că Primăria Municipiului Bucureşti te cheamă să cânţi şi eşti remunerat e una, faptul că Primăria Municipiului Bucureşti este incapabilă să gestioneze oricare dintre domeniile pe care a promis că le va gestiona când a câştigat alegerile e o chestie diferită, paralelă şi ca cetăţean trebuie să-ţi spui părerea. Eu nu iau bani de la primar, mai ales că există un intermediar de multe ori, eu nu vorbesc niciodată cu primarul, iar 95% din concertele noastre nu sunt în relaţii cu bani publici. Şi-n Anglia, şi-n Franţa se cântă pe bani publici, adică pe principiul ăsta ar trebui să-mi dau demisia şi de la Teatrul de Comedie, că şi acolo sunt plătit din bani publici şi cum îmi permit eu să muşc mâna stăpânului care mă hrăneşte? Cu mentalitatea asta noi cum să ne reformăm? N-am cântat niciodată în campanii electorale. Vama nu cântă la nunţi, botezuri, petreceri private şi campanii electorale. Nu dorim să ne asociem niciodată imaginea cu promisiuni deşarte, este o diferenţă între administrarea banilor publici şi campania electorală“.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus