Stiri de ultima ora

"Cometa secolului" se apropie de Soare. Când va fi vizibilă cu ochiul liber

Cometa secolului se apropie de Soare. Când va fi vizibilă cu ochiul liber
Monden
Cometa ISON, supranumită şi "cometa secolului", va trece prin sistemul nostru solar, la mică distanţă de Soare, în mai puţin de două săptămâni şi va crea un adevărat spectacol cosmic în timp ce gheaţa din corpul său se va vaporiza şi o va face să pară extrem de luminoasă, scrie Daily Mail .

ISON va trece la o distanţă de circa 999.400 de kilometri de Soare, de 100 de ori mai aproape decât cometa Hale Bopp, una dintre cele mai luminoase din secolul trecut şi care a fost vizibilă cu ochiul liber timp de 18 luni.

FOTO: NASA/ Babak Tafreshi (TWAN)

"Cometa secolului" a fost descoperită în luna septembrie a anului trecut de către doi astronomi amatori care au rămas uimiţi de cât de luminoasă era aceasta în ciuda distanţei foarte mari la care se afla. În acea perioadă, cometa se situa chiar mai departe de orbita planetei Jupiter.

Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca ISON să fie vizibilă cu ochiul liber în dimineţile din luna decembrie şi pe timpul nopţii în luna ianuarie.

Unii specilişti se tem însă că din cauza apropierii de Soare şi din cauza presiunii foarte mari care se va pune asupra sa, ISON ar putea să cedeze şi să explodeze.

Articole similare :
comments powered by Disqus