Stiri de ultima ora

Cluburile morţii: cazul „Colectiv” în alte ţări

Cluburile morţii: cazul „Colectiv” în alte ţări
Monden
Dezastrul din clubul Colectiv a fost ultimul dintr-o listă neagră de tragedii petrecute de-a lungul timpului în cluburi la nivel mondial

# Incendiul din The Station – West Warwick, Rhode Island. Dezastrul de pe 20 februarie 2003 din nightclubul The Station a ucis 100 de oameni şi a rănit 230. Incendiul a fost provocat de efectele pirotehnice comandate de tour managerul formaţiei Great White, care a cântat în acea noapte acolo – iar mai departe ştim dureros de bine povestea. Focul a cuprins souma poliuretanică folosită pentru izolarea fonică. Focul s-a extins astfel în doar un minut, iar fumul gros negru a înghiţit clubul în doar 5 minute.

# Incendiul din clubul Kiss – Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazilia – a ucis 242 de oameni şi a rănit 630. Este cel mai devastator incendiu petrecut într-un club din Brazilia, provocat de aceeaşi folosire ilegală a efectelor pirotehnice exterioare în interior. Ulterior, autorităţile braziliene au făcut inspecţii extinse şi au descoperit că peste 60% din cluburi funcţionau în condiţii nesigure.

# Incendiul din clubul República Cromañón – Buenos Aires, Argentina. Cu 194 de morţi şi 1.500 de răniţi, catastrofa petrecută pe 30 decembrie 2004 a avut acelaşi efect politic precum cazul Colectiv la Bucureşti: argentinieni au considerat că tragedia a fost simbolică pentru eşecul guvernanţilor corupţi, clubul respective având aviz de funcşionare deşi nu respecta nicio normă de siguranţă.

# Incendiul din Lame Horse - Perm, Rusia. Cifrele durerii din 5 decembrie 2009: 94 de morţi şi peste 160 de răniţi, mulţi dintre aceştia decedând ulterior în spitale şi radicand numărul morţilor la 153. Incendiul a izbucnit tot din cauza unor efecte pirotehnice, dar numărul victimelor ar fi putut fi mai mic, dacă lumea ar fi ştiut şi de ieşirea din spate a clubului, care, însă, nu era semnalizată luminous în niciun fel. În perioada imediat următoare, au circulat zvonuri că tragedia, care este cea mai mare după căderea Uniunii Sovietice în 1991, ar fi fost provocată de terorişti, lucru negat însă de autorităţi.

# Incendiul din clubul Santika – Bangkok, Thailanda. Dezastrul s-a petrecut  pe 1 ianuarie 2009, tocmai când petrecerea de Revelion era în toi, la ora 00:35. 66 de oameni au fost ucişi şi 222 răniţi din 13 ţări în incendiul care a cuprins clubul în timpul concertului unei formaţii numite… Burn! O altă coincidenţă şocantă este faptul că petrcerea se numea "Santika s Last Night" – Cea din urmă noapte la Santika! Cazul nu a fost elucidate nici acum, la aproape 10 ani după. Autorităţile nu au anunţat nicio cauză oficială a incendiului – cele două ipoteze vehiculate sunt efectele pirotehnice exterioare care au aprins acoperişul clubului ori o explozie a reţelei de current electric. Clubul era înregistrat ca reşedinţă privată – aşadar, nici vorbă de măsuri de siguranţă specific unui club. În 2011, Wisuk Setsawat, proprietarul spaţiuului, şi Boonchu Laorinath, proprietarul firmei responsabile cu efectele pirotehnice, au fost condamnaţi fiecare la câte 3 ani de închisoare.
OkMagazine.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus