Stiri de ultima ora

Clienţii restaurantelor, amăgiţi de numele sofisticate ale preparatelor. „Fiecare literă în plus e asociată cu o majorare a preţului”

Clienţii restaurantelor, amăgiţi de numele sofisticate ale preparatelor. „Fiecare literă în plus e asociată cu o majorare a preţului”
Monden
Cercetătorii din SUA au analizat cuvintele folosite în meniurile restaurantelor şi au descoperit că meniurile cu denumiri sofisticate nu sunt neapărat mai bune. Dan Jurafsky, profesor de lingvistică şi cibernetică la Universitatea Stanford, a descoperit că localurile de lux utilizează cuvinte întortocheate în meniuri, pentru a putea majora preţul preparatelor respective.

Într-un studiu intitulat "Limbajul preparatelor culinare", publicat în 2014, Jurafsky şi colegii săi au analizat preţurile a 650.000 de preparate din 6.500 de meniuri, scrie independent.co.uk . Potrivit acestora, când un restaurant foloseşte denumiri mai lungi pentru un preparat, practică un preţ mai mare. Fiecare literă în plus în lungimea medie a unui cuvânt a fost asociată cu o majorare cu 18% a preţului.

Totodată, adjectivele care ar putea stârni apetitul sunt folosite cel mai des: "aromat", "bogat", "crocant". Cei care merg în localurile cu mâncare sunt sfătuiţi să analizeze şi utilizarea cuvântului "exotic" în meniuri.

Preparatele cu "condimente exotice" şi "legume exotice" sunt mai scumpe. Preparatele scumpe au fost asociate deseori cu termeni sexuali, mai ales în recenziile online ale restaurantelor. Jurafsky a declarat că amatorii de localuri scumpe se referă la preparate ca fiind "orgasmice" sau "seducătoare". 
www.gandul.info

Articole similare :
comments powered by Disqus