Stiri de ultima ora

Ce s-a întâmplat cu imaginile în secolul XX? – dialog între Peter Sloterdijk şi Andrei Ujică, la Locarno

Ce s-a întâmplat cu imaginile în secolul XX? – dialog între Peter Sloterdijk şi Andrei Ujică, la Locarno
Monden
Sâmbătă, 4 august, în cadrul celei de a 71-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, va avea loc, de la ora 13.30, la Spazio Cinema, o conversaţie între filosoful german, Peter Sloterdijk şi regizorul român Andrei Ujică, cu titlul: „What Happened to Images in the 20th Century?” („Ce s-a întîmplat cu imaginile în secolul XX?”).

Peter Sloterdjik (n. 1947, la Karlsruhe), considerat de mulţi drept cel mai important filosof european în viaţă, este autorul unei vaste opere, care include titluri fundamentale, precum „Critica raţiunii cinice”(1983), „Sfere I-III” (1998-2004), „Mânie şi timp” (2006) sau „Copiii cumpliţi ai modernităţii” (2014). De mai bine de un deceniu, el şi-a îndreptat atenţia mai cu seamă asupra filosofiei istoriei, iar precizia diagnosticelor lui privind starea contemporaneităţii l-a transformat în intelectualul public numărul unu al Germaniei de azi.

Andrei Ujică (n. 1951, la Timişoara) a avut un parcurs care l-a dus de la literatură – „Texte pentru Phoenix”, 1976 –, prin teorie –„Televiziune/Revoluţie. Ultimatumul imaginii”, 1990 –, la film. 

Pe Sloterdijk şi Ujică îi leagă o veche prietenie, dar este pentru prima dată cînd ei îşi vor expune public o parte din ideile schimbate de-a lungul timpului despre raportul dintre istorie şi cinematograf. Se pare că este primul pas al celor doi spre o carte comună pe această temă.

Tot la Spazio Cinema, în aceeaşi zi, dar de la ora 10.00, Meg Ryan, care va primi pe 3 august prestigiosul “Leopard Club Award” pentru întreaga carieră, va participa la o discuţie moderată de jurnalista E. Nina Rothe.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus