Stiri - Editia din date de 11-01-2017

Arhiva stiri din data de:
11-01-2017 Stiri de ultima ora din

Ce ne rezervă 2017: de la întoarcerea la origini, în bucătărie și arhitectură, la pătrunderea misterelor creierului și reinventarea artelor

Monden
Cum va arăta anul acesta în ce privește gastronomia, descoperirile medicale, artele și arhitectura? Se poate spune că aceste domenii vor încerca să țină pasul cu noile tendințe - alimentația și dietele se îndepărtează de conceptele elaborate și se întorc la origini, cercetările medicale se apleacă tot mai mult către marea necunoscută , creierul, și spre boala care ne ia mințile , Alzheimer, artele reflectă tulburările socioeconomice actuale, iar arhitectura tinde să satisfacă nevoia viscerală a oamenilor de a se apropia din ce în ce mai mult fizic în epoca digitalului.

Alimentația se întoarce la bază

În 2017, în bucătării se poartă simplitatea, dietele complicate sunt de domeniul trecutului, iar confortul revine în prim-plan. În ultimii ani, totul s-a învârtit în jurul dietelor, al renunțării la anumite grupe de alimente, la cumpărarea de ingrediente scumpe și la goana după superalimente și după super-sănătate . Nimic din toate acestea nu este, însă, realist , susține pentru The Guardian Thomasina Miers, chef, scriitoare, prezentatoare de televiziune.

După o perioadă în care fundațiile noastre au fost zdruncinate , în care mâncarea a ajuns să însemne negare, vină sau sinucidere , a venit vremea simplificării. Simt că a ține o dietă adaugă un plus de incertitudine nesănătoasă în viețile noastre, lucru de care nu avem nevoie , este de părere Miers. Mâncarea înseamnă hrănire, confort și petrecerea timpului cu oameni care sunt importanți pentru noi. Ea presupune camaraderie și comunitate și dărâmarea barierelor. Avem nevoie de asta mai mult ca oricând , mai spune chef-ul și totodată fondatoarea lanțului de restaurante mexicane Wahaca din Marea Britanie.

Așadar, anul acesta în bucătărie se poartă rețetele simple, iar alimentația se întoarce la rădăcini . Cel mai sănătos mod de a mânca este să te apropii cât poți de mult de sursă. Multe legume, care sunt ieftine; multe cereale și boabe. Carne doar ocazional și doar de la animale care au fost bine îngrijite , explică Miers.

Acest lucru nu presupune să ne petrecem mult timp și să cheltuim o avere în bucătărie, ci să adoptăm o abordare de modă veche în care să evităm mâncarea procesată , după cum susține experta în gastronomie. Am trei copii și zero timp liber, însă mâncăm bine. Cina constă de multe ori doar în kale sotată în usturoi și ulei de măsline pe pâine prăjită, cu un ou prăjit deasupra , a mărturisit Miers care a adăugat că este foarte probabil ca această tendință să apară în curând și în restaurante. Când a fost ultima oară când ați auzit pe cineva lăudând un meniu cu 20 de feluri de mâncare? Acest lucru pare desprins din deceniul trecut. Acum totul se rezumă la meniuri scurte, la gătit acasă și la lapte de la vaci care e posibil să fi mâncat ceva iarbă în viața lor , a mai spus chef-ul care este de părere că acest lucru aduce cu el o doză de confort .

Anul neuroștiințelor

Din punct de vedere al descoperirilor medicale, se poate spune că 2017 este anul neuroștiințelor, în această perioadă fiind așteptate concluziile a numeroase cercetări care au ca punct central rețelele neuronale și efectul lor în boala Alzheimer. În epoca post-factum în care trăim, cred că angajamentul pe care și l-au luat oamenii de știință față de societate este mai important ca oricând. Trebuie să facem eforturi pentru clădirea încrederii publicului în știință, iar pentru acest lucru trebuie să ne angajăm ca lucrările noastre și conferințele să fie cât de solide și de reale este posibil, dar și ca informațiile pe care le publicăm să fie accesibile oamenilor , a declarat pentru The Guardian May-Britt Moser, câștigătoare a premiului Nobel, profesoară, cercetătoare și specialistă în psihologie la Universitatea norvegiană de științe și tehnologie din Trondheim.

În viața de zi cu zi ne bazăm pe abilitatea noastră de a naviga și de a ne aminti, iar în interiorul creierelor aceste funcții cognitive au o corelație fiziologică precum tiparele specifice de activitate între celulele nervoase — rețelele de celule nervoase care comunică între ele formează hărți ale activități, fiecare dintre acestea declanșând o funcție specifică, susține Moser. În 2017, vom împărtăși noi date cu privire la apariția și maturizarea celulelor și a rețelelor neuronale care declanșează funcții cognitive superioare precum auto-localizarea și memorarea , spune aceasta, adăugând că celule neuronale reprezintă punctul zero și sunt primele care vor fi afectate de bolile neurodegenerative precum Alzheimer .

Numai cunoscând modul în care aceste celule se dezvoltă în rețele funcționale, ducând la apariția cunoașterii și a comportamentului, putem înțelege ce se întâmplă atunci când memoria și simțul orientării se deteriorează, lucru observat în cazul persoanelor care sunt diagnosticate cu boala Alzheimer, a precizat Moser care s-a arătat încântată cu privire la noile rezultate ale laboratorului nostru, pe care le vom împărtăși lumii în 2017 .

Expoziția Documenta 14, revigorarea noțiunii de utopie într-o lume distopică

În 2017, lumea artelor va fi marcată de revigorarea noțiunii de utopie într-o lume distopică prin expoziția documenta care va veni, la ediția din acest an, cu un concept cu totul nou și neobișnuit, după cum scrie veteranul în industria artelor Stefan Kalmár, noul director al Institutului pentru Arte Contemporane din Londra.

În 1955, profesorul de arte și curatorul Arnold Bode a fondat expoziția documenta în localitatea Kassel, din vestul Germaniei, oraș pe care Hitler a vrut să-l transforme în capitala țării. Documenta a fost înființată inițial în scopul introducerii, sau mai degrabă al reintroducerii, obiectelor de artă catalogate de naziști drept degenerate pentru publicul german postbelic. În ultimii 61 de ani, expoziția a devenit Olimpul tuturor expozițiilor. Nu este o bienală; este o viziune, o propoziție și o utopie într-o lume distopică fără speranță , arată Kalmár.Articole similare :
12
ian.
cum va arata 2017 in ce priveste gastronomia descoperirile medicale si artele
Actualitate
În 2017, în bucătării se poartă simplitatea, dietele complicate sunt de domeniul trecutului, iar confortul revine în prim plan. În ultimii ani, totul s a învârtit în jurul dietelor, al...

14
nov.
un simplu control oftalmologic ar putea fi solutia pentru diagnosticarea maladiei alzheimer
Monden
Un control oftalmologic ar putea fi soluţia pentru diagnosticarea maladiei Alzheimer, potrivit oamenilor de ştiinţă americani, care au realizat un studiu pe şoareci prin care au analizat schimbărille care au...

18
mar.
transplant de neuroni obtinuti din celule fibroblaste
Stiinta-sanatate
Pentru prima oară s a reușit transplantarea de neuroni, obținuți din celule fibroblaste extrase din piele, în creierul unor maimuțe. Japonezul Shinya Yamanaka a reușit în 2006 să transforme...

30
mai.
descoperire extrem de importanta ce ar putea declansa in realitate boala alzheimer
Actualitate
Deşi procesul nu este încă pe deplin înţeles, se pare că agenţii patogeni ai infecţiilor traversează bariera hemato encefalică şi pot determina acumularea de plăci lipicioase asociate cu această stare a...

29
ian.
mancam sanatos ca sa ne imbolnavim de alzheimer
LifeStyle
Ghid pentru un coş de cumpărături sănătos Ce legătură există între boala Alzheimer şi pesticide Oamenii de ştiinţă au descoperit că DDE, una din componentele active ale insecticidului DDT, înterzis...

comments powered by Disqus
Foto:
Evaluare/reevaluare active Wagner Invest Evaluare/reevaluare active Wagner Invest
Evaluare/reevaluare active
www.wagnerinvest.ro

Ultimele stiri : Monden:
Artilcole stiri grupate pe subiecte