Stiri de ultima ora

Ce i-a pus Moş Nicolae în ghetuţe lui Nicuşor

Ce i-a pus Moş Nicolae în ghetuţe lui Nicuşor
Monden
de Adriana Stanca , Mădălina CHIŢU Publicat la: 05.12.2013 22:00 Ultima actualizare: 05.12.2013 22:30

Tweet

Pe vremea copilăriei Niculinei Stoican, a lui Nicolae Furdui-Iancu ori a lui Nicuşor Dan, puterea lui Moş Nicolae era limitată, dar asta nu însemna că venirea lui nu era dorită, ba chiar pândită cu înfrigurare; chiar dacă moşul lăsa în ghetele lustruite clasica nuia, bomboane, covrigi şi nuci.

În ajunul sărbătorii care ne reaminteşte tuturor de o noapte magică din copilărie, Gândul le-a lansat o provocare celor mai cunoscuţi purtători ai numelui de sfânt în România. I-am invitat pe Nicolae Furdui-Iancu, pe Niculina Stoican, pe Nicuşor Dan şi pe Nicuşor Coroamă să îşi amintească ce le aducea lor Moş Nicolae.

În vremea în care nu existau maşinuţe teleghidate sau roboţi, un dar minunat putea fi o cutie din piele în care stăteau frumos înşirate creioane şi stilouri. Amintirea trusei lucrate în piele şi ascunsă într-o pereche de ghete puse la uşa unei case de ţară este şi azi preţioasă pentru un artist reper al românilor: Nicolae Furdui - Iancu. “Nu eram un copil care să-şi dorească mare lucru, conştient fiind că părinţii îmi oferă doar ce pot, nu ceea ce îmi doresc”, spune cu nostalgie peste ani Nicolae Furdui-Iancu.  Şi astăzi şi-ar lustrui ghetele dacă ar şti că Moşul vine şi pentru el, aşa cum se întâmpla odinioară, în casa copilăriei din Poiana.  

Foto: Mediafax // Victor Ciupuliga

Sărbătorile erau mai calde şi mai frumoase în copilărie, în Alba, mărtuseşte interpretul. Atunci, bucuria aşteptării se înmulţea cu doi pentru că alături îi era şi sora lui, Adriana. „Ca orice copil, aşteptam şi eu cadouri. Îmi doream jucării, dulciuri, dar de cele mai multe ori darurile erau cele care aveau şi o utilitate anume. Nu eram un copil care să-şi dorească mare lucru, pentru că ştiam că primesc doar ceea ce îşi permit părinţii şi nu ceea ce visam”. Iar adesea se întâmpla să primească doar o nuia de la Moşul în care a crezut până pe la 5-6 ani. “La grădiniţă erau vreo câţiva care ştiau cine este, de fapt, Moş Nicolae. Ei mi-au spus, dar la început nu am crezut. Am aflat însă adevărul singur în cele din urmă, când am prins-o pe mama umblând la ghetele mele. De obicei, ea se ocupa de noi, de mine şi de sora mea, pentru că tata muncea foarte mult”, rememorează artistul care poartă prenumele unui sfânt.

Acum, pe 6 decembrie, Furdui-Iancu îşi serbează numele alături de familie, de soţie şi de cei doi copii ai săi. Adesea îi vin şi rudele şi prietenii să îi spună „La mulţi ani!”. „Stau alături de familie şi aproape întotdeauna avem musafiri. Vin, ne fac urări, stăm împreună la masă, dar nu facem petrecere pentru această zi fiindcă e în postul Crăciunului”.

Amintiri frumoase îi păstrează Moşului şi Niculina Stoican, care – în Ajun de sărbătoare – îşi umplea ghetele cu nuci, mere şi covrigi. „Foarte rar primeam păpuşi. Pe vremea copilăriei mele nu se obişnuia să primim de Moş Nicolae jucării, cum se întâmplă acum”, mărturiseşte interpreta de muzică populară. Sărbătorile aveau alt farmec în casa bunicilor de la Prejna, în Mehedinţi, când Niculina aşteptau Moşul alături de verişoara ei, Nicoleta. „Spun mereu că ea nu este verişoara mea, ci sora mea geamănă: ne-am născut în aceaşi zi, la aceaşi oră, în acelaşi an. Părinţii noştri sunt fraţi. Dacă în copilărie ne număram nucile, pe care le strângeam la colindat, acum ne numărăm ridurile”, glumeşte artista amintindu-şi de copilărie. „Stăteam afară cât era ziua de lungă, ne jucam cu zăpadă, făceam cazemate, ne dădeam pe derdeluş. Eram udă până la suflet, dar nu simţeam nimic”, spune artista.

FOTO: Facebook // Niculina Stoican

Anul acesta, de onomastică, Niculina Stoican nu are timp de sărbătoare. „Muncesc de dimineaţa până seara, la diferite evenimente. Voi recupera în weekend, atunci când voi sărbători şi ziua mea de naştere, care este luni, pe 9”.

Treabă are şi Nicuşor Dan, dar la asociaţia pe care o conduce, Salvaţi Bucureştiul. „Vineri voi fi la Curtea de Apel: am un proces cu Primăria Sectorului 2”, spune acesta. N-o să uite că este ziua lui, pe care şi-o va serba alături de prietenă. Dacă acum aşteaptă un rezultat favorabil la un proces pe care îl are cu statutul, în urmă cu ani buni, Nicuşor Dan aştepta să-l vadă pe Moşul care îi lăsa cadouri la uşă. S-a întâmplat să-l vadă la un moment dat, mărturiseşte amuzat. „Mai exact, i-am văzut urmele de paşi în zăpadă. Eram cu sora mea mai mică, Claudia”, îşi aminteşte fostul candidat la Primăria Capitalei: „Nu era nimeni acasă, iar noi, copii fiind, am văzut în zăpadă nişte urme. Erau ale celor care ne aduseseră bradul, dar şi eu şi Claudia, am crezut multă vreme că sigur erau ale Moşului Nicolae”.

FOTO: Mediafax // Răzvan Lupică

De Moş vorbeşte cu bucurie un alt Nicuşor, cunoscut românilor de la un show culinar de talente. „Făceam întrecere cu fraţii mei mai mici – Vasile (18 ani) şi Dana (14 ani) cine lustruieşte mai bine ghetele”, îşi aminteşte Nicuşor Coroamă. “În fiecare an aveam grijă să pun încălţările la uşă. Şi acum îl voi aştepta pe Moş Nicolae, dar împreună cu soţia mea”, povesteşte simpaticul finalist MasterChef.

Dacă în copilărie primea dulciuri, ba chiar şi o nuia când întrecea măsura la năzdrăvănii, acum nu ştie la ce să se aştepte „Deşi nu mai sunt copil, aştept la fel de nerăbdător venirea lui Moş Nicolae, chiar dacă nu am timp să petrec aşa cum se cuvine. Avem un eveniment la restaurantul unde lucrez şi trebuie să fie toate lucrurile puse la punct”, spune Nicuşorul devenit cunoscut în bucătărie.

Cine este Moş Nicolae

NImeni nu-I ştie data naşterii acestui Moş aşteptat de toţi copiii. Se ştie doar că ar fi trăit în partea asiatică a Turciei de azi şi că şi-ar fi donat averea lăsată de părinţi săracilor. A fost un apărator al creştinismului şi a rămas în memoria celor mulţi prin faptele sale de milostenie.

Se spune că o astfel de faptă ar fi stat la baza tradiţiei cadourilor ascunse în ghete, Sfântul ar fi auzit vorbind trei fete sărace care nu se puteau căsători pentru că nu aveau zestre. Aşa că le-a aruncat pe fereatră trei săculeţi cu monede de aur, iar banii au căzut în ciorapii puşi la uscat şi în încălţăminte. De atunci este obiceiul ca în noaptea de Sfântul Nicolae copiii să primească daruri în ghetuţe. Germania, Franţa şi Olanda au adoptat sărbătoarea de 6 decembrie, aceasta fiind ziua în care celor mici şi săracilor li se fac cadouri. Desigur, în anumite ţări Sfântul are şi un ajutor , care îl ajută la recompensarea copiilor cuminţi şi la pedepsirea celor obraznici.

La creştinii din Ghana, Sfântul care aduce daruri vine din junglă, în timp ce în Hawai  coboară din barcă. În Danemarca  este purtat de reni şi are un sac cu daruri în spinare. Copiii îl aşteaptă cu o farfurie cu lapte sau o budincă de orez pentru reni, în speranţa că aceasta va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede că îl ajută pe aducătorul de daruri. Polonezii cred că darurile vin de la stele, în timp ce vecinii unguri spun că ele sunt aduse de îngeri.
www.gandul.info

Articole similare :
comments powered by Disqus