Stiri de ultima ora

Care sunt cele şase scene din „Bohemian Rhapsody“ care au fost cenzurate în China FOTO

Care sunt cele şase scene din „Bohemian Rhapsody“ care au fost cenzurate în China FOTO
Monden
Rami Malek, în rolul lui Freddie Mercury în timpul filmărilor pentru clipul „I Want to Break Free“ FOTO CNN

China, ţară care din 2001 a desemnat homosexualitatea ca fiind ilegală, a cenzurat şase scene cu conţinut LGBT din lungmetrajul „Bohemian Rhapsody“, pentru publicul chinez fiind considerate prea explicite, inclusiv scenele care arată doi bărbaţi sărutându-se, precum şi cuvântul „gay“, relatează  CNN .

Filmul, care a început să ruleze în cinematografele din China pe 22 martie, prezintă viaţa şi cariera solistului Queen, Freddie Mercury, un simbol al comunităţii LGBT, care a murit la vârstă de 45 de ani, după ce s-a îmbolnăvit de SIDA.  

În 2016, China a cenzurat „comportamentul sexual anormal“, precum şi relaţiile dintre gay sau lesbiene în emisiunile TV, dar şi în mediul online.

În consecinţă, unii membrii ai comunităţii LGBT au descris apariţia filmului „Bohemian Rhapsody“ în China ca fiind o victorie, în special pentru că doar un mic număr de pelicule occidentale sunt lansate în China în fiecare an.

Activistul LGBT Fan Popo spune despre varianta chineză a filmului că reprezintă mai degrabă un pericol decât o victorie: „Dacă toată lumea se va mulţumi cu acest fel de «victorie», atunci întreaga lume se va supune întotdeauna autorităţii, creatorii nu vor fi respectaţi şi nu va exista nicio protecţie pentru interesele publicului“. 

„Bohemian Rhapsody“, care are încasări de peste 890 de milioane de dolari la box office-ul mondial, a câştigat patru statuete Oscar, inclusiv pentru cel mai bun actor în rol principal, trofeu ce i-a revenit lui Rami Malek. 

Iată cele şase momente LGBT din film care au fost cenzurate pentru a doua cea mai mare piaţă de filme din lume:

1. Un prim-plan cu pantalonii unui bărbat

La începutul filmului, producătorul BBC, care gestionează performanţa Live AID a trupei Queen pe canalul de televiziune, devine furios după ce una dintre camerele de filmat se apropie prea mult de zona pelvisului lui Freddie Mercury. În versiunea chineză, micul televizor urmărit de unul dintre producătorii BBC se blochează în mod inexplicabil şi trece peste scena controversată.

2. Un sărut între două personaje masculine

Iubitul lui Mercury, Paul Prenter, care a fost managerul starului din 1977 până în 1986, îl sărută cu forţa pe cântăreţ, însă scena nu apare în versiunea chineză a filmului.

3. Mercury se confruntă cu sexualitatea sa

La jumatatea filmului, fosta iubită şi vechea prietenă a lui Freddie Mercury îl confruntă pe cântăreţ despre adevărul privind sexualitatea sa. După ce cântăreţul îi spune „cred că sunt bisexual“, Mary răspunde „Nu, Freddie, tu eşti homosexual“. În versiunea chineză, cele două replici sunt eliminate.

4. Cuvântul „gay“, eliminat
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus