Stiri de ultima ora

A murit o legendă a jazz-ului: celebrul trompetist american avea 78 de ani

A murit o legendă a jazz-ului: celebrul trompetist american avea 78 de ani
Monden
Potrivit site-ului revistei The Hollywood Reporter, celebrul muzician american a murit duminică, într-o clinică din Ann Arbor, un oraş din statul Michigan, din cauza unei insuficienţe cardiace.

Marcus Belgrave a rămas activ pe scena muzicală din Detroit până în apropiere de momentul morţii sale. Născut într-o familie de muzicieni din Chester, în statul Pennsylvania, a început să cânte la trompetă la vârsta de 12 ani şi s-a alăturat trupei celebrului pianist Ray Charles la sfârşitul anilor 1950.

S-a mutat în Detroit în 1962 şi a devenit muzician de studio pentru casa de discuri Motown Records, înregistrând pentru artiştii acesteia o serie de piese celebre, precum "My Girl", The Way You Do the Things You Do" şi "Dancing in the Street".

După ce casa Motown şi-a mutat sediul general în California la începutul anilor 1970, Marcus Belgrave a decis să rămână în Detroit şi a înfiinţat casa de discuri Tribe Records alături de un colectiv de artişti de jazz.

A cântat pe scenă şi a înregistrat o serie de piese cu unii dintre cei mai renumiţi muzicieni de jazz din toate timpurile, precum Ella Fitzgerald, Sammy Davis Jr., Dizzy Gillespie, Charles Mingus, Tony Bennett şi John Sinclair.

A devenit membru fondator al Lincoln Center Jazz Orchestra în 1988, la rugămintea unui alt trompetist de jazz celebru, Wynton Marsalis.

A fost şi un prolific mentor şi profesor - predând la Universitatea de Stat din Michigan, Universitatea Stanford, Universitatea California din Los Angeles şi Oberlin College din Ohio - pentru o generaţie întreagă de tineri muzicieni talentaţi, iar printre studenţii lui s-au aflat instrumentişti şi intepreţi de jazz care au devenit ulterior celebri pe plan internaţional - Kenny Garrett, Rodney Whitaker, Robert Hurst, Regina Carter, James Carter, Geri Allen, Karriem Riggins, Ray Parker Jr. şi Al Jackson.
www.gandul.info

Articole similare :
comments powered by Disqus