Stiri de ultima ora

S-a renuntat la blocul de 10 etaje de langa Primaria Timisoara!

S-a renuntat la blocul de 10 etaje de langa Primaria Timisoara!
Local
La jumătatea lunii ianuarie, la Primăria Timișoara a fost depusă o intenție de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru „construire clădire cu funcțiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative, de administrare a afacerilor financiar-bancare, comerciale (terțiare), culturale, de turism, parcaj colectiv public și privat” pe Bd. Mihai Eminescu nr. 2 – Bd. C. D. Loga nr. 3. Este vorba despre fostul liceul de arte plastice, beneficiarul lucrării fiind, conform documentației care a ajuns la PMT, „Fundaţia Caritatea. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România. Cultul Mozaic”. Proiectul poartă semnăturile a doi reputați arhitecți timișoreni, Ioan Andreescu și Vlad Gaivoronschi. „Clădirile liceul israelit şi internatul sunt modeste din punct de vedere al vechimii, reprezentativităţii clădirilor, tradiţiei unităţii de învăţămant, importanţei plasticii arhitecturale şi îndeosebi a semnificaţie de reper urban”, scrie în memoriul de prezentare.

„Ansamblul propus va cuprinde locuinţe colective, birouri şi servicii, funcţiuni comerciale, precum şi un hotel. În ceea ce priveşte configurarea ţesutului construit, se propune preluarea aliniamentelor stradale şi construcţia unui monobloc masiv care să ajungă până la limita maximă acceptată pentru procentul de ocupare a terenului (…) Conceptul propus urmăreşte construcţia unui monobloc de regim P+Mezanin, deschis complet la nivelul parter faţă de spaţiile publcie adiacente. Din acest plan liber (…) se realizează circulaţiile verticale către cele trei niveluri inferioare de parcare (parcaj public, parcaj rezidenţial şi parcaj comercial) şi către nivelurile superioare, care vor adăposti spaţii pentru cazare, locuinţe colective şi birouri”, scrie în același document. Regimul maxim de înălțime în partea de sud-est a parcelei este P+10.

Primarul Nicolae Robu se declara de acord cu un astfel de proiect. „Este o idee foarte bună. Nu contează că este un bloc de zece etaje lângă primărie. În toată lumea este așa, doar la noi sunt niște clișee care nu au nicio legătură cu normele de urbanism. Să ne uităm în Paris, în Viena sau New York. Cea mai veche catedrală din New York este «străjuită» de doi zgârie-nori din sticlă. Totul poate fi făcut, dacă arhitecții sunt buni (…) Eu aș agrea această variantă. Are și verdeață, are și parcare subterană, păstrează un colț dedicat Grupului Sigma, păstrează un colț care va fi in memoriam pentru liceul evreiesc”, declara edilul. Pare să fi fost însă singura reacție favorabilă. Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș, condus de același Vlad Gaivoronschi, și-a manifestat „dezaprobarea în ceea ce privește neexercitarea dreptului de preemțiune de Primăria Municipiului Timișoara referitor la terenul pe care se află Liceul de Artă și Inspectoratul Județean, precum și asupra contractului de parteneriat dintre aceasta și Fundația Caritatea”, iar Direcția Județeană de Cultură a anunțat că nu există nicio solicitare de demolare a vechiului ansamblu. CL Timișoara a decis, la finele lui octombrie 2016, că nu-și va exercita dreptul de preemțiune pentru aceste imobile, pentru care proprietarul cerea 5 milioane de lei.

Între timp, la Primăria Timișoara a ajuns o solicitare oficială de retragere a proiectului. „În data de 16 ianuarie a fost înregistrată pentru consultare publică documentația (…) solicitând avizul Comisiei Tehnice și de Amenajare a Teritoriului a Primăriei Municipiului Timișoara în vederea obținerii avizului de inițiere pentru obiectivul «Mixed Use – Zona Centrală Timișoara». Prin prezenta solicităm anularea procedurii de evaluare a documentației depuse, pentru a studia și alte soluții, alternative la cea propusă, urmând să revenim cu o nouă cerere pentru avizde inițiere Comisie Tehnică și de Amenajare a Teritoriului”, se precizează în adresa înregistrată pe 13 februarie la PMT și trimisă de SC Studium Green, un dezvoltator imobiliar din Cluj-Napoca.

Articole similare :
comments powered by Disqus