Stiri - Editia din date de 06-12-2018

Arhiva stiri din data de:
06-12-2018 Stiri de ultima ora din

Proiect gigantic pentru agricultura românească

Local:
Infrastructura românească de irigații, distrusă după Revoluție, începe să se refacă.

Actualizat: 06.12.2018 - 17:54

Conductele și canalele din Bărăgan, grânarul României, vor fi reconstruite cu 50 de milioane de euro. Este un prim pas în refacerea sistemului de irigații care, altădată, acoperea peste 60% din suprafața arabilă a României. Acum, doar un hectar din cinci destinat agriculturii mai este irigat.

Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, în subordinea Ministerului Agriculturii, a scos la licitație un contract de 50 milioane de euro pentru execuția lucrărilor de reabilitare a rețelei de irigații din mai multe zone agricole din țară, Buzău, Ialomița și Călărași.

“Execuţia lucrărilor pentru obiectivele de investiţii: * Lot 1 – «Reabilitarea Canalului Vest din Amenajarea A.H.C. Câmpia Buzăului»“, judeţul Buzău (Reabilitare Canal Vest - refacere pereu, refacerea echipamentelor hidromecanice la sifoane şi stavile); * Lot 2 -„Reabilitarea infrastructurii principale de irigații din amenajarea hidroameliorativă Pietroiu Ștefan cel Mare“, județele Ialomița și Călărași (Reabilitare SPA Pietroiu - debit 120.960 mc/h, reabilitarea canalelor de aducțiune și distribuție CA, CA II, CD5, CD6 și CL și a construcțiilor hidrotehnice de pe acestea), din cadrul Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România – etapa I 2 loturi-2- execuție. Valoarea estimată a lucrărilor este de 230.529.015,94 lei, fără TVA”, este anunțul din Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice SICAP.

În Buzău, lucrările se vor desfășura pe o suprafață de 75 de hectare, în intravilanul comunelor Ulmeni, Vernești, Merei, Pietroasele, Breaza și Săhăteni.

În Călărași și Ialomița, lucrările presupun reabilitările canalelor CA 1 și CA 2, alimentat cu apă din Dunăre, de 13 kilometri, respectiv 10 kilometri, din raza localităților Borcea, Perișoru și Ștefan cel Mare.

Ofertele au termen-limită de depunere 8 ianuarie 2019, partea financiară contează în proporție de 85%, garanția 10%, iar termenul de realizare a lucrărilor este punctat cu 5% (acesta nu poate fi mai mare de 36 de luni).

Doar 20% din agricultura românească mai are parte de irigații

Investiția pe care o face Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) face parte din Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România, prin care se încearcă revenirea suprafaței agricole măcar la situația de dinainte de ‘89.

Obiectivul general al programului vizează reabilitarea infrastructurii principale de irigații care va conduce la creșterea suprafeței funcționale din suprafața viabilă și marginal viabilă economic pentru irigații la 70% în anul 2020 și 90% la orizont 2030 și constă în reabilitarea infrastructurii principale de irigații din 86 de amenajări viabile aparținând domeniului public al statului, în suprafață de aproximativ 1,8 milioane hectare, până la sfârșitul anului 2020.

Obiectivul specific al programului îl reprezintă creșterea randamentului stațiilor de bază (fixe și plutitoare) și repompare, eliminarea pierderilor de apă prin infiltrație din canalele de irigații aparținând domeniului public al statului și eliminarea degradărilor apărute la construcțiile hidrotehnice de pe acestea.

Sistemele de irigații din România au fost construite până în anul 1990, suprafața amenajată pentru irigații ocupă circa 22% din suprafața agricolă a țării și circa 34% din suprafața arabilă. Înainte de Revoluție, circa 60% din suprafața arabilă era pretabilă irigațiilor.

În prezent, România dispune de o suprafață amenajată pentru irigat de circa 3,1 milioane hectare. Din această suprafață, 1,5 milioane hectare o reprezintă suprafața viabilă și marginal viabilă, din care suprafața viabilă este în prezent de circa 823.000 hectare.

Suprafața efectiv irigată variază mult, de la un an la altul, în funcție de precipitații. Se estimează că circa 11% din suprafața agricolă a țării este acoperită de rețele de irigații viabile din punct de vedere economic sau marginal viabile. Există și diferențe regionale, mai ales ca reflecție a tiparelor variabile ale precipitațiilor și necesarului de irigații. Nord-vestul, vestul și centrul necesită mai puțină apă de irigații, în vreme ce sudul și sud-estul, zone care au probleme cu apa, se bucură de o mai mare acoperire cu sisteme de irigații.

Amenajările de irigații sunt într-un stadiu avansat de degradare și pe 75% din suprafața acestor amenajări, irigațiile nu sunt funcționale, iar cele funcționale sunt ineficiente din punct de vedere al consumului de apă și energie și costisitoare pentru fermieri.

„Restabilirea capacităților existente de irigații reprezintă o măsură de bază pentru dezvoltarea sectorului agricol în România. Reabilitarea infrastructurii principale de irigații va conduce la creșterea randamentelor de funcționare ale amenajărilor de irigații cu reflectare directă în reducerea tarifului/1.000 metri cubi apă pompată, ceea ce va crea posibilități mai mari fermierilor pentru utilizarea apei pentru irigații”, scrie în legea de adoptare a Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România (PNRIPIR).

Se va reabilita o suprafață totală de 2.006.941 hectare din 86 amenajări de irigații viabile care includ următoarele obiective: 110 stații de pompare de bază, 137 stații de repompare, 2.525 metri conducte de refulare, 1.997.481 metri canale de aducțiune, 2.885.073 metri canale de distribuție și 4.995 construcții hidrotehnice.   Va recomandam sa cititi si :
08
feb.
daea refacerea sistemului de irigatii e un program complexcanalele puse cap la cap inseamna drumul pana la berlin si inapoi
Economic
Programul de refacere a sistemului de irigații este unul complex. Este foarte greu să reconstruiești sistemul de irigații în România. Numai canalele de irigații care trebuie refăcute, recalibrate și racordate...

06
aug.
daea suprafata contractata pentru irigatii a ajuns la 666629 hectare de aproape 6 ori mai mare decat in 2016
Economic
În acest an, suprafața contractată pentru irigații a ajuns la 666.629 hectare, de aproape șase ori mai mare decât anul trecut și au fost realizate udări pe 268.000 de hectare,...

25
aug.
suprafata irigata a romaniei poate creste la 18 milioane de hectare fara afectarea resurselor de apa studiu
Economic
În acest sens, AFIR anunță că primește proiecte care vizează investiții în modernizarea sistemelor care au ca rezultat o mărire netă a suprafeței irigate, aferente submăsurii 4.3 I —  Investiții...

18
mai.
prioritatea zero pentru fermieri
Economic
Prioritatea zero a Guvernului României care îi vizează direct pe fermieri Plata subvențiilor la timp către producătorii agricoli nu este singura țintă a Executivului iar o problemă la fel de...

18
mai.
daea programul de irigatii asigura locuri de munca klemm agricultura cel mai mare angajator din romania
Politic
Implementarea Programului Național de Irigații va asigura noi locuri de muncă și va fi o sursă de dezvoltare durabilă, a apreciat, joi, ministrul Agriculturii, Petre Daea, iar ambasadorul SUA la...


comments powered by Disqus
Foto:


Evaluari pentru impozitare Wagner Invest Evaluari pentru impozitare Wagner Invest
Evaluari pentru impozitare
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : Local:
Artilcole stiri grupate pe subiecte