Stiri de ultima ora

LIVE VIDEO: Peste 200 de persoane protestează la Sebeș pentru a ”condamna tăierile de lemn abuzive”

LIVE VIDEO: Peste 200 de persoane protestează la Sebeș pentru a ”condamna tăierile de lemn abuzive”
Local
La finalul săptămânii viitoare, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a din Alba Iulia vor avea posibilitatea să fie testați gratuit pentru COVID-19, în contextul în care se apropie perioada de sesiuni de pregătire, respectiv susținere a examenelor naționale – Evaluare Națională și Bacalaureat.

Inițiativa aparține Direcției de Sănătate Publică Alba, Primăriei și Inspectoratului Școlar Județean și include și profesorii, dar și personalul nedidactic și medicii și asistenții școlari.

Listele cu elevii care doresc să fie testați sunt centralizate la școli și Inspectoratul Școlar Județean Alba, fiind așteptate să participe la testare circa 2000 de persoane, din care 1.200 de elevi din clasele a VIII-a și a XII-a, care ar urma să intre la cursuri din 2 iunie.

Dar cum testarea este opțională, este posibil ca numărul celor care vor fi testați să fie mai mic.

Pentru a vedea cum se va desfășura procedura și ce ar trebui să știe elevii și profesorii în acest context, am cerut detalii reprezentanților DSP Alba și IȘJ Alba.

Părinții se tem să își dea acordul pentru testarea copiilor

Foarte mulți părinți refuză să își dea acordul pentru testarea copiilor de teamă că, în urma testului, rezultatul ar putea fi ”fals-pozitiv” și astfel elevul respectiv să nu mai poată participa la examene în zilele planificate în calendar.

Părinții se tem că elevii ”pozitivi” vor da examenele în alte condiții decât cele stabilite pentru ceilalți colegi, măsuri care ar putea avea efect atât la rezultatele obținute la examene cât și la repartizarea pe licee (în cazul elevilor care susțin probele la Evaluarea Națională).

Faptul că deocamdată nu sunt stabilite datele și procedurile în care se vor desfășura examenele pentru copiii descoperiți ”pozitiv”  îi determină pe părinți să fie reținuți în a-și da acordul pentru testare. Elevii netestați nu au nicio interdicție de a participa la examene alături de ceilalți elevi, care au fost testați, dacă au temperatură corporală sub limita stabilită de autorități.

Refuzul testării provoacă însă o altă reacție, din partea părinților care nu vor să își expună copii la o posibilă infectare cu COVID-19. Aceștia preferă să își retragă copiii din examen pentru a nu intra în contact cu alți colegi netestați, care ar putea fi asimptomatici.

Când și cum se va face testarea elevilor și profesorilor la Alba Iulia

DSP Alba a programat testarea în zilele de 29 mai, respectiv 30 mai, adică vinerea și sâmbăta viitoare.

Potrivit precizărilor directorului DSP Alba, Alexandru Sinea, pentru Alba24.ro, locațiile în care se vor face recoltările de probe vor fi comunicate de IȘJ.

Personalul DSP se va deplasa în școli, se vor asigura condiții astfel încât să fie evitată aglomerarea, iar rezultatele vor fi comunicate cel târziu a doua zi.

Ce se întâmplă în cazul rezultatelor pozitive COVID-19

Dacă, în urma testării, sunt depistate cazuri pozitive COVID-19, se va urma procedura standard, stabilită la nivel național, a precizat directorul DSP.
alba24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus