Stiri de ultima ora

INS: Cheltuielile medii pe familie, în primul trimestru, de 3.834 lei. Majoritatea bugetului lunar, rezervat pentru mâncare

INS: Cheltuielile medii pe familie, în primul trimestru, de 3.834 lei. Majoritatea bugetului lunar, rezervat pentru mâncare
Local
Veniturile totale medii lunare în trimestrul I 2019, au fost de 4.542 lei pe gospodărie şi 1.752 lei pe persoană, iar cheltuielile populaţiei, în medie, de 3.834 lei lunar pe gospodărie și 1.479 lei pe persoană, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.186 lei lunar pe gospodărie (1615 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 356 lei lunar pe gospodărie (137 lei pe persoană). 

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,8% din veniturile totale ale gospodăriilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,7%), veniturile din agricultură (1,4%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimonial gospodăriei (1,0%) precum şi veniturile în natură (7,8%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%).

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.). 

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,4%).

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul I 2019, în medie, 33,2% din consumul gospodăriilor.
alba24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus